De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Positief Wall Street

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Beleggers raken iets meer overtuigd dat de recessie in de VS op zijn eind loopt. Aan dit vertrouwen ligt een stijging van de industriële groei van 0,4% in de maand februari ten grondslag, de sterkste groei sinds juni 2000. Bij hoge omzetten sloot de Dow Jones Industrial met een winst van 0,9% op 10.606,68. De Nasdaq Composite eindigde op 1868,30, een winst van 0,8%.

Aan een maandenlange vermindering van de industriële productie in de Verenigde Staten lijkt nu een eind gekomen. De afname van 0,1% in januari werd zelfs achteraf gecorrigeerd tot een groei van 0,2%. Dat heeft het stelsel van centrale banken in de VS, de Fed, gisteren bekendgemaakt. De cijfers vormen een nieuw teken dat de Amerikaanse economie is begonnen aan een herstel. Analisten hadden voor februari op een industriële groei van 0,3% gerekend.

Beleggers werden bovendien verblijd met cijfers die aantonen dat het vertrouwen onder consumenten verder aantrekt. Vooral financiële waarden lagen goed in de markt. American Express zette een winst neer van bijna 4% op $42,15. Bankconcern Citigroup sloot 1,8% in de plus op $49,69. J.P Morgan ten slotte, kwam uit op $36,01, een winst van 2,6%.

Minder goed nieuws voor het Amerikaanse softwareconcern Oracle. Het derde kwartaal van het boekjaar (afgesloten op eind februari) zag de nettowinst van $583 miljoen naar $508 miljoen dalen. De omzet verminderde met 17% tot $2,23 miljard. Verwacht was een omzet van $2,42 miljard. In vier van de vijf voorgaande kwartalen heeft het concern daarmee niet aan de verwachtingen voldaan. Oracle waarschuwde dat het huidige kwartaal ook zal tegenvallen. Het aandeel sloot dan ook ruim 6% lager op $12,60. "Dit bij een omzet in het fonds van 113 miljoen stuks", stelde gisteravond een handelaar. En ter vergelijking: "In de hele AEX werden er 82 miljoen verhandeld, en dat met een expiratie voor optieseries."

Technologie deed het over een breed front minder goed dan de meer traditionele waarden. Beleggers menen dat als de economie aantrekt de laatste groep het eerst daarvan zal profiteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.