De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ontwikkelingstop Monterrey
wellicht meer dan praatcircus

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een groot internationaal conferentiecircus slaat maandag zijn tenten op in het Mexicaanse Monterrey om een week lang over ontwikkelingssamenwerking te praten. De VS sturen president Bush, uit Frankrijk komt president Chirac en Nederland is vertegenwoordigd door minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Bos (Financiën). Premier Kok had geen tijd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (476x512, 49kb)
(Foto: ANP)
Waar dit soort conferenties meestal ontaardt in gemillimeter over een nietszeggende slotverklaring, belooft Monterrey volgens minister Herfkens misschien op de lange termijn wat positiefs op te leveren. De slotverklaring is al grotendeels klaar. De conferentie biedt de gelegenheid voor het opzetten van nieuwe plannen.

Na de aanslagen van 11 september is overal het besef doorgedrongen dat armoede een bedreiging voor de stabiliteit en de vrede is. Ook president Bush onderstreepte dat deze week nog toen hij $5 miljard aan extra ontwikkelingshulp toezegde. In Monterrey moet geld op tafel komen voor de doelen die de VN anderhalf jaar geleden in de 'Millennium Verklaring' heeft opgesteld. Zo moet onder meer in 2015 het aantal mensen in de wereld dat rondkomt van minder dan een dollar per dag worden gehalveerd, moet de kindersterfte tweederde minder zijn dan in 1990, en moeten alle kinderen basisonderwijs kunnen krijgen. Volgens een rapport van de Wereldbank is daarvoor $50 miljard per jaar extra nodig: een verdubbeling van wat er nu aan ontwikkelingshulp naar de Derde Wereld gaat. Of dat er in Monterrey uitkomt is nog maar de vraag. Zelfs de EU, dat met gemiddeld 0,33% van het bruto binnenlands product voor hulp een stuk scheutiger is dan de VS met 0,1%, heeft de grootste moeite om het eigen niveau omhoog te krikken.

Aan de vooravond van hun top in Barcelona werden de Europese leiders het nog eens over een verhoging naar 0,39%, maar het zal nog lang duren voor de Oeso-norm van 0,7% zal worden gehaald. Nederland zit overigens in de kopgroep met 0,8%.

De $50 miljard hoeft echter niet alleen uit ontwikkelingshulp te komen: ook uit goed intern bestuur, buitenlandse handel, buitenlandse handel en schuldreductie is geld te halen.

De winst van Monterrey zit volgens minister Herfkens in de andere manier van denken over hulp die in de afgelopen jaren is doorgebroken. "Een paar jaar geleden had ik blind getekend voor deze slotverklaring. Nu proberen we er nog een paar dingen aan te verbeteren", zei de bewindsvrouw onlangs in de Tweede Kamer.

Waar vroeger de donorlanden bepaalden waar de hulp heen moest en de ontvangers maar aan de eisen hadden te voldoen, worden de ontwikkelingslanden nu als serieuze gesprekspartners beschouwd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.