De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eureko treft berenfamilie
op weg naar beursgang

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De kans dat de Europese verzekeraar Eureko nog dit jaar volgens plan naar de beurs gaat, is uiterst klein geworden. Bestuursvoorzitter Nol Hoevenaars verwacht weliswaar binnen enkele maanden klaar te zijn met alle voorbereidingen, maar hij stelt de beursgang afhankelijk van het herstel op de kwakkelende aandelenmarkt en de prestaties van het eigen verzekeringsbedrijf. Bovendien is er het voortslepende conflict met de Poolse overheid over het verkrijgen van een meerderheidsbelang in de staatsverzekeraar PZU. Ook dat vlekje moet eerst weggepoetst worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x324, 24kb)

Ondanks een licht stijgende omzet kelderde de nettowinst van het Europese samenwerkingsverband, bestaande uit onder meer Achmea uit Nederland en het Portugese Seguros e Pensoes, met ruim de helft tot €210,6 miljoen. Belangrijkste oorzaak is de ingestorte aandelenmarkt, met negatieve gevolgen voor onder meer het vermogensbeheer, provisies en verkoop van beleggingsgerelateerde verzekeringen. Los daarvan presteerden alle verzekeringsactiviteiten aanzienlijk slechter dan in het voorgaande jaar. Het concern stak bovendien €64 miljoen in de herstructurering van de groep, en trof voor enkele tientallen miljoenen voorzieningen.

Eveneens blijkt dat Achmea afgelopen jaar een voorziening van €6 miljoen heeft getroffen voor een aantal omgevallen assurantie-adviseurs. De verwachte schade bestaat uit vooruitbetaalde provisie voor levensverzekeringsproducten waar Achmea door de faillissementen hoogstwaarschijnlijk naar kan fluiten. De belangrijkste boosdoener is de adviesgroep Noorderkroon (onderdeel van Delta Lloyd), dat vorig jaar bankroet ging.

Hoevenaars zei gisteren hoe dan ook door te willen zetten in de inmiddels potsierlijke strijd om de meerderheid van de Poolse staatsverzekeraar PZU, waarvan Eureko nu 30% in eigendom heeft. De Poolse regering weigert keer op keer tegemoet te komen aan eerdere overeenkomsten met Eureko om nog eens 21% van de PZU-aandelen te verkopen. Volgens financieel directeur Jeff Medlock van Eureko werkt de Poolse overheid tegen omdat het geen afstand wil doen van de zeggenschap over het vermogen van PZU. Verkoop aan Eureko zou hen de mogelijkheid ontnemen om daarmee 'politiek getinte' investeringen te doen, zoals in slecht renderende staatsmijnen. Eureko wil ondanks alle tegenwerking van geen wijken weten, ook al omdat het erg lastig opereren is met een minderheidsbelang in een bedrijf waarmee een slechte relatie bestaat. "Het verkrijgen van een meerderheid is een noodzaak", aldus Hoevenaars.

Eureko doet nu een beroep op de Investerings Beleggings Overeenkomst (IBO) tussen Nederland en Polen, waarin is vastgelegd dat beide landen hun bilaterale investeringen zullen beschermen. Daarom wordt momenteel op diplomatiek niveau onderhandeld. Komen de twee overheden er niet uit, dan stapt Eureko naar de arbitragerechtbank in Stockholm. "En als het met de huidige regering in Polen niet wil lukken, dan wachten we gewoon weer op de volgende. Wij hebben de tijd", grapte Dimitrios Contiminos van de Griekse Eureko-partner InterAmerican.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.