De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel wisselt obligaties om in aandelen
Twijfel regeert Damrak
   
 

AMSTERDAM - Deze laatste handelsdag van de week stond in het teken van cijfers. Maar liefst 7 ondernemingen kwamen gisteren met de resultaten over 2001 naar buiten. Op die van midkapper Fugro na zijn het echter louter lokale fondsen die deze dag hadden uitgezocht. Het Damrak scheen dan ook niet erg onder de indruk van het cijfercircus. Zo sloot de AEX 6,18 punten hoger op 517,57. De midkap-index deed het met een verlies van 1,04 punten op 508,10 toch iets minder.

De wat aarzelende houding van beleggers is volgens analisten te wijten aan twijfels over de kracht die het lang verwachte economische herstel zal hebben. De afgelopen dagen zijn de indicaties daarvoor ongunstig geweest. "En wat je vooral niet moet onderschatten is dat het bedrijfsleven nog altijd zeer voorzichtig is met het doen van uitspraken over verwachtingen voor 2002", zegt een handelaar. Er werd gisteren vooral vooruitgekeken naar volgende week. Het spits wordt dan afgebeten door KPN. Ondanks de grote financiële problemen gedurende het jaar verwachten analisten dat de omzet naar schatting met 12% zal stijgen en de Ebitda met 7%. De Ebitda-marge daalt daarmee licht tot 29,7%, maar de sterk verbeterde marges bij E-Plus bieden een goede basis voor 2002, zo menen marktkenners. Aan het begin van de dag gingen er geruchten dat KPN van plan zou zijn om de Duitse dochteronderneming te verkopen, deze geruchten werden door een woordvoerder van het bedrijf echter meteen weer tegengesproken. Toch verloor de telecomreus 1,7% op €5,26.

Ook het veelgeplaagde Laurus komt volgende week met de resultaten. De supermarktonderneming heeft onlangs aangegeven dat de zorgelijke situatie van de ruim 700 winkels in Spanje sinds de presentatie van de eerste kwartaalcijfers niet is verbeterd en dat de operationele kasstroom negatief is. Positief puntje is dat Jan Michiel Hessels als gedelegeerd commissaris in een interne memo aan het personeel liet weten dat de logistiek weer op orde is. Helaas is er op gebieden als commerciële scherpte, derving en productiviteit nog heel veel te verbeteren, zo staat in de brief te lezen. "Wij verwachten dan ook dat de operationele gang van zaken binnen de Nederlandse activiteiten, nadat de ombouwoperatie van de Konmar nieuwe stijl is stopgezet, niet verbeterd zal zijn", aldus een analist van Effectenbank Stroeve. Beleggers hebben blijkbaar vertrouwen in de helpende hand van de Franse supermarktgigant Casino. Laurus werd ruim een procent duurder op €2.

Bij de financiële waarden sprong Aegon er uit met een winst van bijna 5% op €27,25. ABN Amro steeg 1,8% naar €21,45 en ING zag het aandeel 3,7% duurder worden op €29,57. Fortis, die eerder deze week teleurstellende resultaten bekendmaakte moest de week met een verlies van 1,15% op €25,01 afsluiten.

Het voorstel van Versatel om obligaties om te wisselen in aandelen lijkt te gaan slagen. Volgens een buitenlandse analist is deze operatie voor ruim driekwart rond. De onderneming zou dit maandag bekend- maken. De rest van de obligatiehouders krijgt nog geruime tijd gelegenheid obligaties ter omwisseling aan te bieden. De omwisseling zal wel een flinke verwatering tot gevolg hebben. Een aandeel Versatel is bijna 6% goedkoper geworden op €0,63.

Bouwer HBG heeft na het dramatische jaar 2000 over vorig jaar een winst geboekt van €110 miljoen. Voor dit jaar verwacht HBG een nettowinst van zo'n €95 miljoen. Het aandeel steeg 0,7% op €20,93. Automatiseerder ICT won 2,9% op €15. Het bedrijf heeft in 2001 bijna een kwart minder winst gemaakt dan in het jaar daarvoor. De nettowinst kwam uit op €10,2 miljoen, een daling van 24%. De omze daalde licht van €85,9 miljoen naar €84,4 miljoen, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers.

De koers van Fornix Bio steeg 9,4% na de publicatie van de jaarcijfers. Het bedrijf heeft vorig jaar iets minder winst geboekt, maar verwacht daarentegen voor dit jaar een winststijging van 40%.

Mirjam Brinks




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.