De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Zeeuwse sexbaas' schiet
melkrobotfabrikant te hulp

   
 

VIJFHUIZEN - Een versterking van het eigen vermogen levert melkrobottenfabrikant Prolion een bonte verzameling van nieuwe aandeelhouders op. Naast Friesland Bank NV (10%) en toeleverancier Tomasz Galek (7,1%) krijgt ook VSP Investments BV (42,9%) een flink belang in het (uitgebreide) aandelenkapitaal van Prolion. VSP is een combinatie van rederij Vroon, Summa NV en Guido Dumarey, een Belgische toeleverancier van Prolion. Met Summa haalt de door te starten melkrobottenfabrikant een heuse 'seksbaas' in huis, zo leert rondvragen door deze krant: voor directievoorzitter Henk Buitenhuis was het aanleiding om het bijltje erbij neer te gooien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x340, 24kb)
Henk Buitenhuis ... persoonlijke redenen ... (Foto: anko stoffels)
Prolion kondigde gisteren aan dat definitief overeenstemming is bereikt met 'een investeringsgroep' over de versterking van het eigen vermogen (met €12,5 miljoen). In ruil daarvoor geeft de fabrikant van automatische melksystemen nieuwe aandelen uit, waardoor het belang van de huidige aandeelhouders verwatert tot 17%. In het uitgebreide aandelenkapitaal worden grootaandeelhouders VSP Investments, Friesland Bank en Tomasz Galek, een in Zwitserland woonachtige Pool die Prolion stalen hekwerken levert voor zijn melkrobotten. De bestaande grootaandeelhouder Trako houdt - na de emissie - een belang van 13%, doordat het Prolion distributieactiviteiten verkoopt in ruil voor nieuwe aandelen.

VSP Investments is een investeringsgroep van Summa NV (37,5%), rederij Vroon (25%) en Guido Dumarey, zo meldt Prolion. Dumarey is oprichter, directeur en grootaandeelhouder van het in België beursgenoteerde Punch International. Vroon is een in het Zeeuwse Breskens gevestigd familiebedrijf dat onder meer levende have vervoert per schip.

Vroons investering in Prolion is "een beetje toeval", licht directeur Herman Marks toe. "De melkrobots worden hier bij ons om de hoek geassembleerd." Hoewel 'goed nabuurschap' wel degelijk een rol speelt, is de investering in Prolion allerminst een vriendendienst, stelt Marks met klem. "Het is een zakelijke investering."

Summa NV is een in België ingeschreven participatiemaatschappij, zo leert navraag bij de Antwerpse Kamer van Koophandel. Het is een investeringsvehikel van Gerard Cok, de - volgens het zakenblad Quote - 'Zeeuwse pornoboer' die in de top 500 van rijkste Nederlanders vorig jaar eindigde op een 87e plaats. Drie jaar geleden verkocht de voormalige bankier - 'de financiële Johan Cruyff van Zeeuws-Vlaanderen' (Quote) - zijn seksketens Pabo en Sandereijn aan het Duitse beursgenoteerde erotiekconcern Beate Ushe.

Cok raakte in de jaren negentig in opspraak doordat zakenpartners 'Dikke Charles' Geerts en de Amsterdamse advocaat John Engelsma vervolgd werden wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. De eerste schikte, aldus Cok en tegen de laatste werd de zaak geseponeerd.

Cok zelf stelt met klem nooit vervolgd, noch veroordeeld te zijn. De in België woonachtige Cok heeft in Beate Ushe een belang van 15% en zit in de tweehoofdige raad van bestuur van het bedrijf. Zijn vermogen werd door Quote vorig jaar geschat op ruim €170 miljoen. Naast Gerard Cok zijn aandeelhouders in Summa zijn dochter Miranda en schoonschoon Karel van de Klok.

Voor directievoorzitter Buitenhuis is het 'omstreden' verleden van Cok aanleiding geweest om zijn functie neer te leggen, meldden goed ingelichte bronnen. Onzin, zegt Cok zelf. "Buitenhuis had zijn lot verbonden aan een andere investeerder", aldus de nieuwe aandeelhouder. "Toen die er met de overige betrokkenen niet uit kwam, wilde Buitenhuis niet blijven."

Buitenhuis zelf voert voor zijn vertrek 'persoonlijke redenen' aan. Op de uitspraken van Cok wil hij geen commentaar geven. De Friesland Bank haalt over het verleden van Cok haar schouders op. Guido Dumarey en Thomasz Galek waren voor een reactie niet bereikbaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.