De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic was
gewaarschuwd
voor proces

   
 

DEN HAAG - Lord Paddy Ashdown heeft gisteren voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zware beschuldigingen geuit aan het adres van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic. De oud-leider van de Britse politieke partij Liberale Democraten getuigde dat hij in 1998 Milosevic had gewaarschuwd rekening te houden met een aanklacht wegens oorlogsmisdaden.

Ashdown had in september 1998 een ontmoeting met Milosevic, een dag nadat hij had gezien hoe het Joegoslavische leger een grote vluchtelingenstroom veroorzaakte in de vallei van Suva Reka door willekeurig huizen in brand te steken en te bombarderen.

Hij bevestigde Milosevic erop te hebben gewezen dat de acties alleen konden worden omschreven als het moedwillig verdrijven van onschuldige burgers. "Ik heb u uitdrukkelijk gezegd dat u het voor de internationale gemeenschap onvermijdelijk maakt om op te treden. Ik heb u ervoor gewaarschuwd dat u in deze rechtbank zou eindigen en nu zit u hier."

Ander gezag

Toen Ashdown zijn ervaringen later aan Milosevic beschreef, antwoordde de oud-president dat het waarschijnlijk ging om troepen die niet onder zijn gezag stonden.

Milosevic heeft ontkend dat er een geheim plan bestond om Bosnië op te delen tussen Kroatië en Servië. Een dag eerder had Ashdown tijdens zijn ondervraging door de aanklagers nog gerept over het bestaan van een dergelijk plan. Ashdown is de eerste prominente westerse politicus die als getuige is opgeroepen in het Milosevic-proces.

De voormalige gevangenisdirecteur Milorad Krnojelac is gisteren tot zeven en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld. De 61-jarige Krnojelac pleegde zijn misdaden tussen april 1992 en augustus 1993 in het Oost-Bosnische Foca. In de plaatselijke gevangenis werden duizenden niet-Serviërs onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten en mishandeld.

In Joegoslavië is Momcilo Perisic, de voormalig chef-staf van het leger onder het regime van Milosevic en de huidige vice-premier van Servië, opgepakt. Hij wordt ervan verdacht geheime documenten aan een Amerikaanse diplomaat te hebben verstrekt.

(AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.