De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bazooka-aanval
op geldtransport

   
 

AMSTERDAM - Drie zwaar bewapende en gemaskerde criminelen hebben gisteravond op de Haarlemmerstraatweg in Haarlemmerliede met militaire precisie een geldtransportwagen van Geldnet overvallen.

Het is voor de derde keer sinds 1995 dat op identieke wijze én op vrijwel dezelfde plek een geldtransport wordt overvallen, waarbij mogelijk weer een bazooka is gebruikt.

Vuurwapens

De criminelen dwongen de geldwagen gisteravond onder een viaduct van de snelweg tot stoppen. Dat gebeurde door de geldwagen aan de voorzijde klem te rijden met een Mercedes-terreinwagen. Aan de achterzijde werd het waardetransport geblokkeerd door een bestelbus. De chauffeur en de bijrijder werden met vuurwapens bedreigd, maar hebben volgens de politie hun plaatsen niet verlaten.

De criminelen maakten vervolgens met een explosief een gat aan de zijkant van de geldwagen en haalden de buit door het gat naar buiten. Mogelijk is daarbij net als bij de overval van 1998 en bij overvallen op geldtransporten in Frankrijk en Belgie gebruik gemaakt van een bazooka. Ook werd de bestelbus aan de achterzijde van de auto door de bendeleden in brand gestoken. De overvallers maakten zich vervolgens met een groene Audi uit de voeten. Een politiewoordvoerder kon gisteravond nog niets zeggen over de omvang en de waarde van de buit. De geldwagen was tweehonderd meter verwijderd van de opslagplaats van Geldnet, gevestigd in de bunkers van het negentiende-eeuwse fort Haarlemmerliede, onderdeel van de oude Stelling van Amsterdam.

De politie begon direct na de overval een grootscheepse zoekactie. Agenten gehuld in kogelwerende vesten patrouilleerden langs de A9, terwijl een politiehelikopter vanuit de lucht tevergeefs naar de overvallers speurde. Het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht uit Culemborg kwam ter plaatse om de wagen op sporen van explosieven te onderzoeken.

Op 6 november 1995 en 13 maart 1998 werd op gelijke wijze een geldwagen van het transportbedrijf Brinks in Haarlemmerliede tot stoppen gedwongen en leeggeroofd. Ook toen was er sprake van een overval die volgens militaire precisie verliep. De daders waren gekleed in camouflagepakken en waren in het bezit van een bazooka. Met de raketwerper werden de chauffeur en de bijrijder gedwongen naast de geldtruck op de rond te gaan liggen. Bij de overval werd gebruik gemaakt van gestolen auto's uit Noord-Holland die alle uitgebrand werden teruggevonden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.