De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Fortuyn stelt beoogde
coalitie ultimatum

   
 

door Eric de Brouwer ROTTERDAM - Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam geeft zijn beoogd coalitiegenoten CDA, VVD en D66 tot maandag 12.00 uur de tijd na te denken of zij met zijn partij willen samenwerken in het nieuwe college van B en W van Rotterdam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 26kb)
(Foto: ANP)
Deze deadline stelde Fortuyn gistermiddag na een eerste openbare bespreking op het stadhuis aan de Coolsingel. Alle fracties in de gemeenteraad van Rotterdam waren hierbij aanwezig.

De voorman van Leefbaar Rotterdam sprak de deadline uit omdat hij na twee uur vergaderen zei 'teleurgesteld' te zijn over de naar zijn zeggen 'starre houding' van de andere raadsleden, die gisteren geen ja of nee tegen Fortuyn wilden zeggen omdat zij eerst een politiek programma van Leefbaar Rotterdam willen zien.

"We houden ermee op, ik heb hier geen zin in", brak Fortuyn de besprekingen abrupt af. En voordat hij de vergaderzaal verliet: "Ik heb absoluut geen goed gevoel aan dit gesprek overgehouden. U staat heel duidelijk niet te trappelen om met ons samen te werken."

Fortuyn begon het overleg overigens voortvarend. Hij liet de andere partijen meteen weten op welk Rotterdams college van B en W hij aanstuurt: een coalitie van Leefbaar Rotterdam met CDA, VVD en D66.

Wethouder

Samenwerken met de PvdA van lijsttrekker en demissionair wethouder mevrouw Els Kuijper, die gisteren in een brief aangaf 'dialoog en samenwerking' met Leefbaar Rotterdam te zoeken, is voor Fortuyn ondenkbaar. Het CDA had bij Fortuyn aangedrongen op een breder college, met daarin plaats voor de PvdA.

"De PvdA heeft al in de aanloop naar de raadsverkiezingen gezegd absoluut niet met ons te willen samenwerken. Dat is helder", aldus Fortuyn. "Bovendien hebben de Rotterdamse kiezers heel duidelijk aangegeven, dat zij de PvdA niet langer aan het roer willen in hun stad. Het zou kiezersbedrog zijn als we wel met die partij in zee zouden gaan. Er moet worden gebroken met de regentencultuur van de PvdA in het naoorlogse Rotterdam."

Als CDA, VVD en D66 aanstaande maandag niet met een klip en klaar antwoord komen, dan draagt Leefbaar Rotterdam de leiding van de collegeonderhandelingen over aan de PvdA. "Of wij gaan in de oppositie, of de PvdA", zei Fortuyn tot besluit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.