De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ambtenaar mag sluiten
homohuwelijk weigeren

   
 

door Bart Olmer LEEUWARDEN - Trouwambtenaren mogen weigeren om homoparen in het huwelijk te verbinden. Dit blijkt uit een gisteren gedane uitspraak van de commissie Gelijke Behandeling in Utrecht.

De commissie oordeelt dat gemeenten ambtenaren niet mogen ontslaan als die homohuwelijken weigeren te voltrekken op grond van hun gewetensbezwaren.

De gemeente Leeuwarden weigerde onlangs het contract te verlengen van buitengewoon-ambtenaar van de burgerlijke stand Nynke Eringa-Boomgaardt uit Leeuwarden, die homohuwelijken niet kan rijmen met haar geloofsopvattingen. Zij ging, bijgestaan door de Rotterdamse advocaat Sietse Voogt, hiertegen in beroep bij de commissie, omdat ze zich gediscrimineerd voelde.

De commissie zegt dat het ontslag van de Friezin strijdig is met de wet Gelijke Behandeling. De gemeente had volgens de commissie voldoende ambtenaren, die wél homohuwelijken wilden voltrekken.

Artikel 1

De uitspraak is een groot succes voor orthodox-christelijke ambtenaren van de burgerlijke stand die geloofsproblemen hebben met homohuwelijken.

Landelijke COC-voorzitter Henk Beerten is 'verbijsterd' over de uitspraak. Volgens hem heeft de commissie ten onrechte de gewetensbezwaren van ambtenaren zwaarder laten wegen dan het verbod op discriminatie, zoals vastgelegd in artikel 1 van de grondwet. "De Grondwet laat niet toe dat ambtenaren het recht hebben om te weigeren paren van hetzelfde geslacht te trouwen", aldus de COC-voorzitter.

De commissie stelt evenwel dat gemeenten ambtenaren moeten zoeken die geen bezwaren hebben, als één van hen dit wel heeft. Binnen de gemeente moeten pragmatische oplossingen worden gezocht voor dergelijk gewetenskwesties.

Het COC vraagt zich af of een gewetensbezwaarde zich 'ook kan beroepen op de islam, etnische samenstelling of politieke voorkeur'. "De landelijke politiek moet hierover beslissen. Een beroep op het geweten van de ene burger mag niet leiden tot discriminatie van de andere burger."

In een brief aan staatssecretaris Ella Kalsbeek van justitie vraagt het COC opheldering over de criteria waarop beroep kan worden gedaan op gewetensbezwaren tegen homohuwelijken.

Uitgelokt

De Friese trouwambtenaar Eringa-Boomgaardt, die tweemaal weigerde een homohuwelijk te sluiten, moest het veld ruimen van het college nadat zij weigerde een verklaring van de gemeente te ondertekenen, waarin zij moest beloven in de toekomst ook homohuwelijken af te sluiten, evenals partnerregistraties van mensen van hetzelfde geslacht.

De zaak was bewust uitgelokt door een homostel, dat prima wist dat de gewraakte ambtenaar in 1986 was benoemd als opvolgster van een trouwambtenaar die het orthodox-christelijke volksdeel vertegenwoordigde.

De gewraakte ambtenaar, lid van de Nederlands Hervormde Kerk, sloot 60 huwelijken per jaar. De gemeente Leeuwarden stelde tijdens de behandeling van de commissie gelijke behandeling dat 'een ambt géén geweten heeft, de ambtenaar haar wettelijke taak had moeten uitvoeren en dat het huwelijk geen geloofskwestie is, maar een overheidshandeling'.

Staatssecretaris Kalsbeek is voorstander van pragmatische oplossingen. Als een ambtenaar weigert, kan een ander het huwelijk overnemen. "Maar die regeling is geen vrijbrief om een homohuwelijk te weigeren", aldus de gemeente. De commissie oordeelt echter dat ambtenaren die vrijheid wél hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.