De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Chinese maffia
ontvoerde kind

   
 

door Jolande Westdorp MIJDRECHT/ROTTERDAM - Een 4-jarige kleuter uit Mijdrecht is dagenlang ontvoerd geweest. Het gaat om het zoontje van een Chinese restauranthouder, dat uiteindelijk ongedeerd uit handen van een groep gangsters kon worden bevrijd.

De politie heeft de zaak wekenlang stilgehouden. Vier verdachten van de kleuterkidnapping zijn inmiddels opgepakt en zitten achter de tralies. Volgens onbevestigde berichten zijn de vier, onder wie één vrouw, allen van Chinese komaf en behoren zij tot een triade (Chinese maffia) die zich onder meer schuldig maakt aan meedogenloze afpersingspraktijken.

Het slachtoffertje, de zoon van eigenaar Meifeng Hu-Lu (44) van restaurant Lotus Corner in Mijdrecht, werd zaterdagavond 16 februari vanuit zijn ouderlijk huis aan de Koraal ontvoerd. Drie gewapende mannen hadden bij de voordeur van de eengezinswoning aangebeld en waren nietsvermoedend door het kereltje, zijn 11-jarige zusje en hun oppasmoeder binnengelaten. Nadat de misdadigers de kinderen en de 44-jarige vrouw hadden bedreigd, sleurden zij het jongetje mee in hun auto.

De politie sloeg groot alarm en opende een klopjacht. Zestig rechercheurs van de politie Utrecht, Rotterdam-Rijnmond en de Centrale Recherche Informatiedienst werden ingeschakeld voor de opsporing van de kleuter en zijn ontvoerders. Het ouderpaar Hu-Lu en hun drie andere kinderen werden in allerijl op een veilig adres ondergebracht.

Drie dagen later kwam het onderzoeksteam de Chinese kleuter in Rotterdam op het spoor. Daar werd het kind vastgehouden door een 28-jarige vrouw. Tijdens een omzichtige politieactie kon de jongen ongedeerd worden bevrijd en kon zijn bewaakster in de boeien worden geslagen. Het ventje bleek na medisch onderzoek volledig gezond.

Diezelfde avond heeft de politie drie verdachten van de kidnapping aangehouden, van wie er een weer vrij is. Afgelopen maandag werden in een horecagelegenheid nabij Utrecht nog twee mannen opgepakt. Mogelijk volgen nog meer arrestaties.

De kleuter maakt het volgens directeur O. Stokhof van de Mijdrechtse basisschool Hofland weer goed. "Hij gaat weer gewoon naar school. Het gaat uitstekend met het jongetje". Bij buren van het gezin Hu-Lu zit de schrik er nog flink in. "Sinds de ontvoering hebben wij een alarm laten installeren", zegt een van hen. "Al is het alleen om onze twee kinderen enigszins gerust te stellen".

Doorgangshuis

Omwonenden zeggen weinig contact met de Chinese familie te hebben. "Het gezin is erg op zichzelf", aldus een overbuurvrouw. "Het zijn beste mensen, maar soms lijkt het er wel een doorgangshuis voor allerlei Chinezen".

Volgens de politie gaat het niet om een misdrijf in de familiesfeer. Afpersing door een Chinese triade (maffiaorganisatie) ligt meer voor de hand. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat een op de drie Chinese restauranthouders in ons land ooit te maken kreeg met zulke praktijken, waarbij mishandelingen en ontvoeringen niet worden geschuwd.

Het getroffen gezin in Mijdrecht is bovendien afkomstig uit de Zuid-Chinese provincie Chekiang, een streek die berucht is vanwege grootschalige georganiseerde misdaad. Vorig jaar werd in Venray ook al een jongetje uit een Chinees horecagezin ontvoerd. Ook dat kind werd ontdekt in Rotterdam, waar het vastgebonden in een flatwoning lag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.