De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 16 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Meer dan honderd
ambtenaren corrupt'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Zeker 50 ambtenaren van Rijkswaterstaat zouden zich de afgelopen jaren stelselmatig hebben laten omkopen door bouwbedrijven. Dat meldt althans oud-directeur Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem, die eind vorig jaar voor grote opschudding zorgde toen hij een grootscheepse fraude via onderlinge prijsafspraken in de bouwwereld blootlegde.

"Voor zover ik weet zijn er in Nederland meer dan honderd ambtenaren die zich laten corrumperen", zei Bos. Minister Netelenbos reageerde gisteren furieus op de beschuldigingen van Bos in het tv-programma Zembla en wil dat Bos deze de gevallen zo snel mogelijk bij justitie meldt. "Corrupte ambtenaren zijn strafbaar en dienen ontslagen te worden", aldus een geschokte bewindsvrouw, wiens ministerie vooralsnog niet gelooft dat de omkooppraktijken op zo'n grote schaal plaatsvinden.

Ook het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) nam gisteren afstand van de berichten in Zembla dat vrijwel de gehele bouwsector zich schuldig zou maken aan het omkopen van ambtenaren. "Dat is volstrekt onjuist, de Nederlandse aannemer en Nederlandse ambtenaar zijn niet corrupt."

Yab Yum

Bos noemde in de uitzending echter een aantal concrete gevallen waar hij zelf min of meer bij betrokken was. Zo werd een bezoek van een ambtenaar aan Yab Yum door Koop Tjuchem betaald, terwijl ook golfcursussen in Schotland en het Midden-Oosten werden vergoed. Een ambtenaar van de provincie Zuid-Holland zou meer dan 100.000 gulden hebben ontvangen.

De Tweede Kamer heeft naar aanleiding van de eerdere beschuldigingen van Bos en de Schipholtunnelzaak onlangs besloten een parlementaire enquete in te stellen naar fraude in de bouw.

De openbare verhoren onder leiding van commissievoorzitter en GroenLinks-Kamerlid Vos zullen waarschijnlijk in juni plaatsvinden, waarna nog voor Prinsjesdag politieke conclusies moeten volgen. Ook het openbaar ministerie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoeken momenteel de gang van zaken in de bouw.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 16 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.