De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljardenverlies voor KPN
door afschrijving op E-Plus

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
KPN nu 100% eigenaar van E-Plus. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD/SCHULD)
AMSTERDAM - KPN Telecom schrijft €13,7 miljard af op de boekwaarde van de Duitse mobiele telefoniedochter E-Plus. Dat is aanzienlijk meer dan het telecombedrijf eerder had aangekondigd. Onder andere door deze recordafschrijving zal KPN komende maandag bij de presentatie van de jaarcijfers een miljardenverlies bekendmaken. Extra bitter aan de afschrijving is dat KPN met name door de aankoop van E-Plus momenteel diep in de schulden zit.

De afwaardering is nodig omdat E-Plus op dit moment veel minder waard is dan de ruim €20 miljard waarvoor KPN het bedrijf in 1999 aankocht. Van nog af te schrijven goodwill resteert nu nog een bedrag van €4,5 miljard.

Een schrale troost is dat ook andere Europese telecomconcerns gedwongen worden hun mobiele bedrijven tegen een lager bedrag in de boeken te zetten. France Telecom meldde bijvoorbeeld eerder deze week eveneens te overwegen zijn belang in het Duitse Mobilcom en de Britse kabelaar NTL af te schrijven.

De afboeking op E-Plus in de boeken van KPN gebeurt met terugwerkende kracht. Daardoor wordt het resultaat van KPN over 2001 voor €12,4 miljard negatief beïnvloed. Dat niet de totale afschrijving van €13,7 miljard in de boeken van KPN wordt verwerkt, komt doordat het Japanse bedrijf NTT Docomo een belang heeft van 15% in KPN-dochter KPN Mobile, waar E-Plus deel van uitmaakt.

Het bedrag dat wordt afgeboekt, pakt bijna anderhalf miljard hoger uit dan verwacht. KPN kondigde enkele maanden geleden aan dat de afschrijving zou uitkomen op een bedrag tussen de €9 en €11 miljard.

Het verschil wordt voor een deel verklaard doordat KPN een groter deel van de afschrijving voor zijn rekening neemt (zo'n €800.000 volgens Friesland Bank Securities) dan op basis van het procentuele belang noodzakelijk is. Dit zou gedaan zijn om te voorkomen dat NTT Docomo meer moet afschrijven dan zij oorspronkelijk voor E-Plus betaalde en met een negatief eigen vermogen opgescheept zou worden. De Japanners nemen nu maar €1,3 miljard van de afwaardering voor hun rekening. Voor een nadere toelichting op deze herverdeling van afschrijvingen verwijst de woordvoerder naar de presentatie van de jaarcijfers op maandag.

KPN maakte gisteren eveneens bekend dat het E-Plus nu voor 100% in handen heeft. Tot dusver bezat KPN 77,5% van de aandelen. De rest was in handen van het Amerikaanse BellSouth. KPN heeft het resterende belang nu via een aandelenruil overgenomen. Door de consolidatie van het totale E-Plus stijgt de schuldpositie van KPN met €930 miljoen tot €14,9 miljard. Het eigen vermogen neemt af tot ongeveer €16 miljard.

Om het belang van BellSouth over te nemen, geeft KPN 235 miljoen nieuwe aandelen uit, die €1,25 miljard waard zijn (tegen de slotkoers van woensdag). Daarmee is BellSouth (met 9,4% van de aandelen) direct na de Nederlandse staat de grootste aandeelhouder in KPN geworden.

De transactie met de Amerikanen heeft een papieren voordeel voor KPN. Het recht van BellSouth om de stukken te wisselen, stond in september 2001 voor €7,6 miljard in de boeken. Maar nu het daadwerkelijk is omgeruild, komt datzelfde recht per 31 december 2001 voor slechts €712 miljoen op de balans. Er resteert dus een boekwinst van €6,8 miljard, wat een gunstig effect heeft op het eigen vermogen. BellSouth wordt zodoende geconfronteerd met een aanzienlijke waardevermindering van het afgestoten belang in E-Plus. Volgens een KPN-woordvoerder hebben de Amerikanen echter geen reden tot klagen: "Hun aanvankelijke investering in E-Plus bedroeg $150 miljoen. Daar hoef je echt geen medelijden mee te hebben."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.