De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gasunie paait ex-klanten
met contracten op maat

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Minister Jorritsma staat op het punt het staatsaandeel in het gasbedrijf te verkopen.
GRONINGEN - Gasunie weet zich goed staande te houden in de liberaliserende gasmarkt. Het gasbedrijf wist een deel van het verloren marktaandeel weer terug te winnen en de export steeg fors.

Vooral over de terugkeer van een aantal grote klanten was Gasunie-voorzitter George Verberg zeer content. Het feit dat minister Jorritsma op het punt staat het staatsbelang in het bedrijf te verkopen, laat hem koud.

Sinds 2000 zijn de grote gasverbruikers vrij om te kiezen bij wie ze hun gas kopen. In eerste instantie keerden de grootverbruikers Gasunie massaal de rug toe. De oud-monopolist verloor in een klap 33% van zijn grote afnemers. Afgelopen jaar steeg het marktaandeel weer tot ruim 71%. Verberg dankt de terugkeer van een groot aantal klanten aan het feit dat het gasconcern gevarieerde contracten heeft ontwikkeld. "Door nieuwe prijsformules en voorwaarden kregen bedrijven meer te kiezen. In het eerste jaar van de liberalisering was het voor concurrenten vrij eenvoudig klanten van ons af te snoepen. Zij gingen gewoon onder onze prijs zitten. Nu moeten concurrenten maar zien of ze eenzelfde risicoprofiel kunnen bieden", aldus Verberg gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn ook de middelgrote gasafnemers vrij om over te stappen op een andere aanbieder. Verberg kon nog niets zeggen over de effecten daarvan voor Gasunie. "Zoals bekend is de overgang niet heel soepel verlopen. Door de administratieve rompslomp bij de distributiebedrijven hebben wij ook nog niet alle gegevens binnen." Hij vermoedt echter dat het verlies van marktaandeel minder dramatisch zal zijn dan bij het vrijkomen van de eerste groep. "De meeste middelgrote bedrijven zijn niet direct klant van ons, maar van een Nuon of een Essent. Als bedrijven van leverancier wisselen, merken wij daar niets van", aldus Verberg. De Gasunie-topman zei wel open te staan voor afnemers die nu direct klant willen worden van Gasunie.

De gasexport steeg vorig jaar met maar liefst 15% tot bijna 43 miljard kubieke meter. Dat was zeer tot de tevredenheid van Verberg. "Minister Jorritsma zei altijd al dat wij een verlies aan binnenlandse afzet maar moesten compenseren met een grotere export. Dat is ons gelukt." Duitsland is nog altijd de grootste exportmarkt, gevolgd door België en Italië. Afgelopen jaar zette Gasunie voor het eerst voet aan Engelse bodem, volgens Verberg een aantrekkelijke markt met veel groeipotentieel.

De binnenlandse afzet steeg met ruim 5% tot 38,3 miljard kubieke meter. Deze groei werd voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat de gemiddelde temperatuur in 2001 een halve graad lager was dan in 2000. De totale afzet kwam daarmee uit op 80,7 miljard kubieke meter, bijna 11% meer dan in 2000. Door de hogere afzet en het gemiddeld hoge niveau van de olieprijzen in 2001, steeg de omzet met 34% tot €12 miljard. De gemiddelde opbrengst per kubieke meter aardgas steeg met 21% naar 14,9 eurocent. Voor 2002 voorziet de Gasunie een afzetvolume van bijna 82 miljard kubieke meter en een omzet van bijna €12 miljard.

Gasunie is in beweging en dat wilde het concern gisteren benadrukken door de persconferentie niet in de traditionele ruimte te organiseren. Sinds begin dit jaar is Gasunie organisatorisch gesplitst in een handelsbedrijf en een transportbedrijf. Komend jaar worden stappen gezet om ook tot een juridische splitsing te komen. "We willen alle twijfel daarover bij klanten wegnemen."

Jorritsma voert op dit moment onderhandelingen met de andere twee aandeelhouders van Gasunie, Shell en Exxonmobil, over het aandeel dat de staat nog heeft in het gasbedrijf. De overheid wil daar van af. Verberg zei niet te weten hoe de gesprekken er voor staan. "Maar het maakt de Gasunie niet veel uit wat er met de eigendomsverhoudingen gebeurd. In handen van de overheid zijn we heel goed in staat geweest een Europese speler te worden. Of de overheid nu aandeelhouder is of niet, publieke belangen worden toch wel via wet- en regelgeving geregeld."

Het streven van minister Jorritsma (Economische Zaken) om de laatste groep energieverbruikers, de consumenten, vervroegd per 1 januari 2003 keuzevrijheid te geven vindt Verberg niet verstandig. "Gasunie is er wel klaar voor, maar we hebben te maken met de hele gasketen. En ik ben er van overtuigd dat de rest van de gasmarkt er niet klaar voor is." Verberg liet tot slot niet na om er nogmaals op te wijzen dat de transporttarieven van Gasunie tot de laagste van Europa behoren. Dit keer schermde de Gasunie-topman met een onafhankelijk marktonderzoek van PA Consulting Group Londen. Gasunie ligt overhoop met de toezichthouder op de energiemarkt DTe. De DTe verplicht Gasunie de transporttarieven jaarlijks met 5% te verlagen. Gasunie is het daar absoluut niet mee eens. "De tarieven zijn al zo laag, dat ik me kan voorstellen dat de aandeelhouders zich af vragen of dat wel nodig is", deed Verberg er een schepje bovenop. De zaak ligt bij de rechter.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.