De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Volker Stevin betaalt fooi
voor KPN Netwerk Bouw

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Bouwer Volker Wessels Stevin (KVWS) krijgt KPN-dochter Netwerk Bouw eindelijk in handen. De moeizame onderhandelingen duurden ruim een half jaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Herman Hazewinkel ... schuldenvrije positie binnen handbereik ...
Dat had alles te maken met de sterke teruggang van investeringen in de telecomsector, aldus bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel. Maar met het resultaat mag hij zijn handen dichtknijpen. Aan de koop hangt een prijskaartje van slechts €13,7 miljoen.

Voor dat luttele bedrag krijgt de bouwer een belang van 55% in de KPN-dochter. Afgesproken is dat Volker Wessels Stevin over drie jaar de resterende aandelen verwerft. De bandbreedte waarin die aankoopprijs zich mag bewegen, is al vastgelegd. De bodem en het plafond van die range wil Hazewinkel echter niet kwijt. In die tussenliggende drie jaar zal KPN een groot aantal orders plaatsen, zo is afgesproken.

Het afgelopen halfjaar mag turbulent worden genoemd voor KPN Netwerk Bouw. Door de zwaar tegenvallende marktomstandigheden liep zowel omzet als personeelsbestand fors terug. Een half jaar geleden werkten nog 2500 mensen bij de KPN-dochter. Inmiddels is dat gereduceerd tot 1650. Het aantal steden waar het bedrijf is gevestigd, halveerde van 20 naar 10. En daar waar over 2000 nog een omzet werd geboekt van €600 miljoen, slonk dat vorig jaar tot €566 miljoen om dit jaar naar verwachting uit te komen op circa €320 miljoen.

KPN Netwerk Bouw bouwt en beheert telecommunicatiestructuren voor het vaste telefoonnet. Het bedrijf maakt verlies. Voor dit jaar rekent Hazewinkel echter op een lichte winstbijdrage van wat hij inmiddels VW Netwerk Bouw is gaan noemen.

Ook uit Duitsland verlangt Hazewinkel dit jaar een winstbijdrage. In 2001 werd in het land een verlies van €3,9 miljoen geleden. Het Duitse management heeft nu harde targets opgelegd gekregen. Een reorganisatie om de resultaten te verbeteren is inmiddels in gang gezet. Er zijn 6 ondernemingen gesloten en andere werden ingekrompen. Het aantal personeelsleden liep terug van 1700 tot 1400. Volker Wessels Stevin wil zich in Duitsland, dat nu nog goed is voor 12% van de totale omzet, toeleggen op woningbouw uit eigen ontwikkeling.

De teleurstellende gang van zaken in Duitsland heeft er onder meer toe geleid dat Hazewinkel zijn buitenlandse ambities heeft teruggeschroefd. De doelstelling om in 2004 40% van het bedrijfsresultaat in het buitenland te halen, is geschrapt. "Grote acquisities in het buitenland zie ik voorlopig niet zitten. Die zijn te riskant", zo stelt de KVWS-voorman. Met een kwart in het buitenland is de Rotterdamse onderneming nu meer dan tevreden.

Een solide financiële positie is voor Hazewinkel dan ook het hoogst haalbare goed. Een schuldenvrije positie ligt binnen handbereik. De schuldpositie werd vorig jaar teruggebracht van €72 tot €21 miljoen. Geld lenen voor acquisities wil de voorzitter liever niet. Mogelijke overnames wil Hazewinkel uit de operationele kasstroom financieren. Overigens schat hij de leencapaciteit van de bouwer op €300 miljoen.

Volker Wessels Stevin ontstond vijf jaar geleden door de overname van Kondor Wessels door Volker Stevin. In die tijd is het bedrijfsresultaat van de bouwer bijna verdubbeld. Op de lange termijn streeft de Rotterdamse onderneming naar een winstgroei van gemiddeld 8 tot 10%.

Dit jaar verwacht Volker Wessels Stevin wederom winstgroei te realiseren. De bouwer hoopt te profiteren van de uitgebreide contracten voor wegenonderhoud in Canada en nieuwe initiatieven op het gebied van landontwikkeling in het noordwesten van de Verenigde Staten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.