De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  PinkRoccade hard onderuit
   
 

De stemming op het Damrak was in de ochtenduren al gematigd, gezien het lauwe slot - De Amsterdamse beurs is gisteren op de been gebleven, ondanks mager macronieuws uit de Verenigde Staten. De AEX-index sloot na een relatief kalme handelsdag een fractie hoger (0,01%) op 511,39. KPN sprong in het oog door de ongekend hoge miljardenafschrijving van goodwill op dochter E-Plus. In de Midkap viel PinkRoccade op met een koersval van ruim 11%.

De stemming op het Damrak was in de ochtenduuren al gematigd, gezien het lauwe slot, woensdag, in de VS: tegenvallende detailhandelsverkopen drukten Wall Street die dag in het rood en het Amerikaanse sentiment is doorgaans bepalend voor de weg die de Europese beurzen bewandelen.

Amsterdam noteerde bij de opening evenwel 'slechts' een klein minnetje, terwijl elders in Europa het sentiment van soortgelijke aard was. De onbewogenheid kon worden toegeschreven aan de opleving van de beurzen in Azië. Vooral de Nikkei-index was woensdagnacht met een winst van 1,3% opgeveerd nadat de Japanse regering had meegedeeld dat het ergste economische leed geleden is. Positieve geluiden waren er bovendien van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde dat de groeiramingen voor de economie dit voorjaar naar boven zullen worden bijgesteld.

Daartegenover stonden gistermiddag echter plots twee minder vrolijke berichten: het aantal Amerikaanse werkloosheidsuitkeringen daalt minder snel dan gedacht en de bedrijfsvoorraden in de VS zijn zelfs weer onverwacht opgelopen. Die tegenstelling roept de waarschuwende woorden in herinnering die analisten van Morgan Stanley eerder deze maand opschreven in een rapport over de wereldeconomie. In deze analyse wijzen zij nadrukkelijk op het gevaar van een double-dip, een nieuwe economische terugval dus. Volgens Morgan Stanley hapt vooral het Amerikaanse bedrijfsleven opzichtig naar het "klassieke aas" van de dubbele dip: de productie wordt opgevoerd juist op het moment dat de vraag op het punt staat terug te vallen.

De uitspraken van Fed-president Alan Greenspan (het bedrijfsleven zal vanaf nu het geleidelijke economisch herstel aanvoeren) zouden in dat verband als koren op de molen van de dubbele dip-val kunnen worden gezien: het geeft (in deze redenering) valse hoop.

De macrocijfers die recent een opleving op de beurs ondersteunden geven dat evenzeer, aldus de Morgan Stanley-analisten. Als voorbeeld worden de Amerikaanse consumentenbestedingen genoemd, die eind vorig jaar midden in de recessie fors opliepen. Volgens Morgan Stanley zijn deze bestedingen vooral gestuwd door de aankopen van duurzame goederen als auto's en meubilair, incidentele aankopen die aantrekkelijk werden door stevige winkelkortingen. De rekening van die opportunistische bestedingsopmars krijgt de financiële wereld mogelijk in 2002 gepresenteerd, meent de zakenbank.

De Amerikaanse macrocijfers die vandaag vrijkomen (industriële productie en consumentenvertrouwen) kunnen wellicht meer steun geven of juist afbreuk doen aan deze stellingname. Hoe dan ook, onder beleggers ging de aandacht gisteren in ieder geval naar andere zaken uit.

Zoals KPN. Het telecomfonds maakte bekend dat het duizelingwekkende bedrag van €13,7 miljard wordt afgeschreven op de boekwaarde van de Duitse dochter E-Plus, waarvan €12,4 miljard voor rekening komt van KPN. Daarmee ligt de uitgefilterde overwaarde van de mobiele telefoniedochter hoger dan gedacht. Eerder was uitgegaan van een afschrijving tussen de €9 en €11 miljard.

De afschrijving volgt op het geschuif van aandelen met Bell South, dat de stukken E-Plus heeft omgeruild voor 235 miljoen nieuwe aandelen KPN, goed voor een 9,4%-belang. 'Geen blijvertje', luidde het oordeel van Stroeve over de nieuwe KPN-grootaandeelhouder, waarmee een nieuw pakket boven de markt zou komen te hangen. Hoewel dus weinig positief, sloot KPN toch 0,2% hoger op €5,35. De verklaring hiervoor zou liggen in de lagere goodwillafschrijving die KPN de komende jaren moet doen. De bulk aan goodwill (de betaalde meerwaarde van een bedrijf) is immers nu in een keer uit de boeken genomen.

Onder de chemiefondsen moest Akzo Nobel 1,2% inleveren op €52,80. Het fonds leed onder de tegenvallende cijfers die de Duitse concurrent BASF presenteerde. Vooral de magere vooruitzichten (2002 wordt een moeilijk jaar) sprongen daarbij in het oog.

Overigens kon DSM zich aan de misère onttrekken met een plusje van 0,7% op €46,40.

In de Midkap kreeg Pink-Roccade klappen na de presentatie van zwaar tegenvallende jaarcijfers op woensdag. Omdat het bedrijf dat slechte nieuws die dag nabeurs bekendmaakte, kon de markt pas gisteren afrekenen. En zo geschiedde. Het fonds verloor 11,3% op €21,10.

Laurus leverde 2% in op €1,98 nadat duidelijk was geworden dat de Amerikaanse investeerder KKR heeft afgehaakt in de overnamestrijd rond het supermarktconcern. Daardoor is het Franse Casino de enig overgebleven geïnteresseerde, hetgeen een biedingstrijd overbodig maakt.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.