De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Ieder de ruimte in voor 113.000 euro
   
 

door Pieter van der Sloot ZJOEKOVSKI - "Binnenkort gaan doodgewone toeristen dus naar de ruimte, terwijl ik zelf nog nooit in het buitenland ben geweest", verzucht Natalja Novikova, die in de regen aan de kant van de weg in het stadje Zjoekovski - dertig kilometer onder Moskou - aardappelen uit een zinken emmer staat te verkopen. "Maar wat hebben ze daar in vredesnaam te zoeken?"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Technici hijsen een proefmodel op ware grootte van 's werelds eerste ruimte-passagiersschip op de rug van het 'moedervliegtuig'. (Foto: AP)
Voor de 83-jarige Natalja is dat misschien een vraag; voor de deelnemers van de Russisch-Amerikaanse joint-venture die gisteren in Zjoekovski de eerste shuttle voor ruimtetoeristen aan de wereldpers presenteerde een zekere weet: avontuur, eeuwige roem en spanning.

De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito ging de mensheid vorig jaar voor, maar in de nabije toekomst zullen er nog velen als ruimtetoerist volgen, zo voorspellen de ontwerpers van de 'Cosmopolis XXI' die vanaf 2004 iedere wereldburger voor de somma van 113.000 euro naar de ruimte zal brengen.

"Het potentieel is gigantisch", weet Eric Anderson, directeur van Space Adventures dat de ruimtetrip van Tito organiseerde. "De wachtlijst van mensen die met ons mee willen, is nu al enorm."

De Amerikanen zijn in zee gegaan met het Russische ontwerpbureau Mjasistjev, dat gedurende de Sovjetjaren de Boeran, het Moskouse antwoord op de Space Shuttle, ontwikkelde.

Het principe van de in totaal hooguit een uur durende trip met de Cosmopolis XXI zal eenvoudig zijn. Nadat het ruimteveer met een vliegtuig in de lucht is gebracht, zal het worden ontkoppeld en op eigen kracht met straalmotoren een klim tot 101 kilometer boven de aarde aanvangen. Na een korte sensatie van gewichtloosheid (slechts drie minuten) voor de piloot en de twee passagiers zal het ruimteveer vervolgens terugkeren naar de aarde, zoals nu de Space Shuttle.

"In het maffiacircuit staat men nu al te dringen", zegt iemand. "Sommigen willen met hun liefje naar de ruimte om daar in die drie minuten gewichtloosheid de liefde te bedrijven." Onmogelijk, zegt een specialist, de speciale kleding zit in de weg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.