De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Geschaarde truck
legt verkeer A50 lam

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar NIJMEGEN - Een geschaarde vrachtwagen geladen met levensgevaarlijke vaten nonylfenol heeft gisteren op de A50 ter hoogte van de Waalbrug bij Ewijk het verkeer in de regio Arnhem-Nijmegen tot laat in de avond volledig lam gelegd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 29kb)
(Foto: ANP)
Automobilisten zaten meer dan vier uur vast in hun auto's omdat ze in kilometerslange files terecht kwamen. De politie sprak van een enorme verkeerschaos. Tot gisteravond laat was de snelweg tussen Ewijk en Valburg voor het verkeer afgesloten. Een speciale schoonmaakploeg uit Papendrecht is urenlang bezig geweest om de Waalbrug weer schoon te maken.

Het ongeval gebeurde gisterochtend om 05.00 uur toen een 36-jarige vrachtwagenchauffeur uit Venray op de Waalbrug plotseling moest remmen om een kettingbotsing te ontwijken. Door de gladheid waren even daarvoor verschillende auto's op de brug tegen elkaar aangebotst. Door de remkracht schaarde de vrachtwagencombinatie en rolden vijf vaten met chemicaliën van de oplegger en kwamen onderaan een talud te liggen. De chauffeur raakte licht gewond. De brandweer en politie sloegen groot alarm toen bekend werd dat er in de lekkende vaten chemische vloeistoffen zaten. Meteen werd de A50 hermetisch afgesloten tussen Ewijk en Valburg.

In overleg met Rijkswaterstaat en verkeerspolitie werden stukken vangrail uit de middenberm verwijderd zodat automobilisten die al uren voor de Waalbrug vast stonden, via de andere rijstrook hun reis konden vervolgen. Rondom Nijmegen en Arnhem slibden de rijkswegen A12, A15, A50, A73 en A325 in de loop van de ochtend potdicht. Ook verschillende provinciale wegen konden het aanbod van uitgeweken automobilisten niet meer verwerken.

Claim

Het ongeval had voor veel bedrijven in de regio grote economische gevolgen omdat duizenden mensen niet op tijd op hun werk of afspraken konden komen. Veel vergaderingen en bijeenkomsten werden afgezegd. Het bedrijfsleven stelt de overheid een miljoenenclaim in het vooruitzicht.

De discussie rondom de komst van een derde Waalbrug in de regio Nijmegen is naar aanleiding van het ongeval gisteren opgelaaid. Verschillende hulpdiensten als brandweer, GGD en Rijkswaterstaat vinden de situatie niet langer acceptabel. Hulpdiensten kunnen bij ongelukken als gisteren nauwelijks op tijd op de ongevalplaats komen. Afgelopen woensdag was het bij het knooppunt Valburg na een ongeval ook al raak.

Momenteel wordt er door de provincie Gelderland onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een derde Waalbrug bij Nijmegen die de A73 uit de richting Venlo met de A50 moet verbinden. Rijkswaterstaat bestudeert intussen de plannen om de bestaande A50 te verbreden. In 2004 moet er door de politiek een beslissing worden genomen welk plan tot uitvoer wordt gebracht. Een woordvoerder van de provincie Gelderland liet weten dat de verkeersoplossingen er zeker niet voor 2010 komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.