De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Waarom is de
dader nog vrij?'

   
 

ZANDVOORT - Vandaag precies twee weken geleden werd zakenman Leo van der Storm (48), getrouwd en vader van twee tienerdochters, op een meubelbeurs in Singapore doodgeslagen door een landgenoot. Sindsdien verkeert de familie van het slachtoffer in Zandvoort in grote onzekerheid.

"Wij weten precies wie de dader is en hebben dat uiteraard aan de politie doorgegeven. Maar het lijkt wel of er niets wordt gedaan en iedereen weer gewoon overgaat tot de orde van de dag. Wij willen dat degene die mijn man heeft doodgeslagen wordt gestraft voor zijn laffe daad", zegt weduwe Josée.

Leo van der Storm stond op vrijdag 1 maart jl. voor het eerst met zijn familiebedrijf Alu-Light International uit Hillegom - producent van lichtgewicht meubels van aluminium en exotische houtsoorten - op de meubelbeurs van Singapore.

"Hij werd geassisteerd door twee exportmanagers van ons bedrijf", vertelt broer Eric van der Storm. "Rond 15.00 uur kwamen er twee Nederlanders, onder wie Peter V. van het bedrijf Multi Line Furniture, de stand op. Er ontstond een discussie over een terrasstoel, type 'pregus teak', waarvan die twee het patent claimden. Het gebeurt in de meubelbranche veel vaker dat discussie tussen concurrenten ontstaat over een bepaald model. Als kan worden aangetoond, bijvoorbeeld met een ontwerp, dat een bedrijf aanspraak mag maken op de eerste rechten, is er niets aan de hand. Dan wordt zo'n meubelstuk gewoon uit de collectie verwijderd."

Volgens getuigen wees niets erop dat het gesprek tussen Leo van der Storm en de twee andere Nederlanders uit de hand liep. De collega's van Van der Storm stonden op enige afstand en konden niet horen wat er werd gezegd. Maar er waren volgens hen geen stemverheffingen of andere signalen die wezen op een escalatie. Plotseling zagen zij dat Van der Storm door Peter V. met twee keiharde vuistslagen tegen de grond werd geslagen.

Het slachtoffer krabbelde versuft overeind, zou nog iets gezegd hebben in de trant van "daar hoef je me toch niet voor te slaan" en kreeg een trap in zijn maagstreek. Toen hij dubbel klapte, schopte V. volgens getuigen met een soort karatetrap keihard onder de kin van Van der Storm, die achterover viel. Zonder zich om het bewusteloze slachtoffer te bekommeren, verliet V. doodgemoedereerd de stand.

"De hulpverlening kwam traag op gang", zegt Eric. "Het duurde een half uur voordat Leo naar het ziekenhuis werd vervoerd." "Maar hij was waarschijnlijk toch niet meer te redden", vult Josée aan. "Ik ben direct 'savonds naar Singapore gevlogen. De artsen hebben me nog de röntgenfoto's laten zien. Het hersenletsel was te groot. Zondagavond is Leo zonder dat hij nog bij kennis is gekomen overleden."

"De politie in Singapore heeft te laat ingezien hoe ernstig het allemaal was", vermoedt Eric. "Onze medewerkers moesten steeds weer aan andere politiefunctionarissen hun verhaal vertellen. Het heeft allemaal heel veel tijd gekost voordat de politie in de gaten had dat er iemand koelbloedig was doodgeslagen. Van die tijd heeft de dader waarschijnlijk gebruikgemaakt Singapore te ontvluchten."

Inmiddels ontbreekt van Peter V. ieder spoor. De Nederlander is afkomstig uit het Limburgse Sevenum bij Venlo, maar zou drie jaar geleden een meubelbedrijfje zijn gestart in Jakarta. De 130 kilo zware V. genoot een reputatie als vechtsporter. Hij werd al eens veroordeeld voor mishandeling van een vrouw uit Sevenum. Het slachtoffer liep na een mishandeling een op vier plaatsen gebroken jukbeen en een gebroken rib op en moest een week in het ziekenhuis worden verpleegd.

Als V. nu wordt aangehouden, wacht hem hoogstwaarschijnlijk een veel hogere straf. In Singapore is hij inmiddels aangeklaagd voor moord, een delict waarvoor V. in het kleine stadsstaatje tot de doodstraf kan worden veroordeeld. Via interpol is wereldwijd om zijn aanhouding verzocht, hetgeen betekent dat V., in principe op ieder internationaal vliegveld tegen de lamp kan lopen.

De telefoon van V.'s Multi Line Furniture in Jakarta werd gisteren niet beantwoord. Zijn broer Marcel, die in Horst een bedrijf heeft in tuin- en rotanmeubels, was niet voor commentaar bereikbaar. In een lokale krant verklaarde Marcel gisteren wel: "Ik begrijp dat er verhalen de ronde doen dat Interpol mijn broer wereldwijd zoekt. Dat vind ik vreemd want Peter zit gewoon thuis."

"Wij begrijpen er inmiddels helemaal niets meer van. We horen niks meer over de voortgang van het onderzoek", zeggen Josée en Eric, die inmiddels de Amsterdamse advocaat mr. Han Jahae hebben ingeschakeld. "De politie in Zandvoort en Hillegom, die we hebben benaderd in de hoop dat zij kunnen bemiddelen, zegt niets te kunnen doen. Het enige dat wij willen is dat de dader van dit zinloze geweld zo snel mogelijk wordt gestraft. Is dat nou echt te veel gevraagd?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.