De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CDA pleit fel voor
koningin Máxima

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil van het kabinet weten of prinses Máxima zich wel of geen koningin mag noemen, zodra kroonprins Willem-Alexander de troon bestijgt. Het wetsvoorstel van het kabinet, waarin het aantal leden van het Koninklijk Huis wordt teruggebracht, schept volgens VVD en CDA geen duidelijkheid op dit punt.

Als Máxima zich 'slechts' prinses mag blijven noemen, dan zullen in ieder geval de christen-democraten zich daar fel tegen verzetten.

"Wij hebben daar ernstige bezwaren tegen'', aldus CDA'er Hillen in de schriftelijke behandeling van het wetsvoorstel.

Verder vraagt de Kamer of het wel chic is dat de broers van Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn in de toekomst hun prinsentitel zouden verliezen als zij verder dan de tweede graad van de troon verwijderd raken.

De PvdA laat zich zeer kritisch uit over het kabinetsvoorstel om pas na de troonopvolging een aantal leden het lidmaatschap van het Koninklijk Huis te ontnemen. Het gaat daarbij om de huidige erfopvolgers in de derde graad, oftwel de zonen van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven.

"Waarom wordt er niet al voor de troonopvolging een einde gemaakt aan de troonopvolging'', zo vraagt PvdA-Kamerlid Rehwinkel zich af.

Prinses Margriet

Verder bekritiseert de PvdA het voorstel om prinses Margriet haar lidmaatschap van het Koninklijk Huis te laten verliezen als het oudste kind van Willem-Alexander de troon bestijgt. "Is de regering zich ervan bewust dat dit hoogst waarschijnlijk betekent dat prinses Margriet waarschijnlijk gedurende haar hele leven lid blijft van het Koninklijk Huis'', aldus Rehwinkel, die er direct aan toevoegt dat zijn fractieleden veel waardering hebben voor de inzet die prinses Margriet en haar man altijd hebben getoond en nog zullen gaan tonen.

Het CDA vraagt zich af of er wel wetgeving nodig is om de ministeriële verantwoordelijkheid te regelen. "Deze verantwoordelijkheid neemt natuurlijk af naarmate de afstand tot de uitoefening van het koningschap groter wordt. Maar daarvoor alleen is toch geen nadere wetgeving nodig'', aldus het CDA.

Ondertussen laat prinses Máxima zich door de politieke discussie niet van de wijs brengen en richt zich na de bruiloft en de vijf weken durende huwelijksreis weer op het bestuderen van allerlei facetten van de Nederlandse samenleving. Zij zal voorlopig "met terughoudendheid" reageren op verzoeken voor openbare en officiële verplichtingen, aldusde Rijksvoorlichtingsdienst. Máxima probeert onder meer de Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.