De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 15 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wachttijd huurhuis elf jaar
   
 

door Ben Rousseau AMSTERDAM - De woningnood in Amsterdam en omgeving neemt explosieve vormen aan. De gemiddelde wachttijd voor een huurwoning is opgelopen tot 11 jaar. Wie een woning in de binnenstad wil moet soms 25 jaar op de wachtlijst staan.

Dit blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) over het laatste kwartaal van 2001. Alleen al vanaf 1 mei vorig jaar hebben zich 30.000 nieuwe woningzoekenden ingeschreven bij Woningnet. Deze organisatie biedt namens alle woningcorporaties in Amsterdam en omstreken huurwoningen aan.

Op een vrijkomende woning in de binnenstad reageren nu gemiddeld bijna 500 kandidaten. Dit zijn dan ook nog alleen de mensen die menen kans te maken.

Doorschuiven

Volgens interim-directeur Jan Willem Kluit van de AFWC is de belangrijkste oorzaak van de enorme vraag het tekort aan nieuwbouwhuizen in de stad. "Vorig jaar zijn er maar 2000 nieuwe huizen gebouwd terwijl we meer dan het dubbele nodig hebben. Mensen die nu een huurwoning bezetten, willen niet doorschuiven omdat er geen betere huizen beschikbaar zijn. Er is een schreeuwend tekort aan nieuwbouw.''

Volgens Kluit zal pas in de loop van 2003 de woningnood iets verminderen als de eerste huizen op IJburg worden opgeleverd. "Er staan meer dan 50.000 nieuwbouwhuizen gepland in verschillende projecten, zoals IJburg, de Zuidas en bij het Olympisch Stadion. Door ruzie over grondprijzen, strenge kwaliteitseisen en dure aannemers gaat het allemaal veel te langzaam.''

Ingeschreven

In totaal stonden er eind vorig jaar bijna 300.000 mensen ingeschreven als woningzoekende in de regio Amsterdam. Bijna de helft is tussen de 23 en 35 jaar. In de tweede helft van 2001 werden slechts 8750 woningen aangeboden. In 1999 was dit nog meer dan het dubbele.

Sinds vorig jaar kunnen mensen in de hele Amsterdamse regio reageren op een vrijgekomen huurhuis van een corporatie. Dit heeft tot gevolg dat jonge gezinnen uit Amsterdam massaal reageren op woningen in de omliggende gemeenten zoals Amstelveen en Badhoevedorp. In Haarlemmermeer is 70 procent van de woningaanvragen afkomstig van Amsterdammers.

Volgens Jan Willem Kluit van de AWFC trekken ook veel ouderen weg uit de hoofdstad naar de kleinere buurgemeenten. "Veel ouderen die achtergebleven zijn in Amsterdam willen hun kinderen achterna verhuizen in Almere of Purmerend. Zij kunnen makkelijk doorstromen naar een andere woning omdat ze een hele lange woonduur hebben van vaak meer dan 30 jaar. In Purmerend maken ze zich nu zorgen om de huisvesting van hun eigen ouderen.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 15 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.