De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hocus pocus in Galgenwaard
   
 

UTRECHT - Er was gisteravond een indiaan op oorlogspad. Stijn Vreven, de Winnetou van FC Utrecht, had zich de ronduit zwakke prestaties in het nieuwe jaar zo aangetrokken dat hij vol vuur het voortouw nam tegen Sparta. Het werd een sensationele wedstrijd (4-2) met goals die zo opgenomen kunnen worden in het programma 'Bloopers'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
De ban is gebroken!. Igor Glusevic kan zijn geluk niet op, nadat hij FC Utrecht opeen 3-2 voorsprong heeft gezet. Dirk Kuijt (rechts) deelt mee in de feestvreugde.
Zoals de gelijkmaker van Sparta, waar geen Rotterdams been aan te pas kwam bijvoorbeeld. Doelman René Ponk verslikte zich in een terugspeelbal van Vreven en kon vervolgens wel door de grond zakken van schaamte. De bal stuiterde via zijn dijbeen over de doellijn. Vervolgens solliciteerde ook Ponk's collega Victor Kros naar de schlemiel van de avond door een afstandsschot van de op drift geraakte Vreven volkomen verkeerd te beoordelen. De toeschouwers in de Galgenwaard wisten niet wat ze zagen en beleefden een moordavond. Het was hocus-pocusvoetbal van de bovenste plank!

De een (Stijn Vreven) sprak dus van een crisis, de ander (Frans Adelaar) zei dat het niet zo was. Maar dat het de afgelopen weken donderde en bliksemde in de Galgenwaard staat zo vast als een huis. FC Utrecht wist na de winterstop namelijk geen enkele wedstrijd meer te winnen. En dat is vreemd als je bedenkt dat een UEFA-Cupticket voor het grijpen lag. De belabberde prestaties kunnen te maken hebben gehad met het feit, dat de Domstedelingen met hun gedachten al helemaal bij de mogelijke bekerfinale (tegen Ajax of PSV) zaten. Maar voor het zo ver is, moet er eerst afgerekend worden met Ajax II. En dat is bepaald geen sinecure; vraag dat maar aan FC Twente en Telstar.

Hoe het ook zij: 'Utreg' diende zich gisteravond op een geweldige manier te revancheren voor de uitglijders. Ogenschijnlijk had men aan Sparta een eitje, maar dat moest dan wel even in de praktijk gebracht worden. Op de geschorsten doelman Harald Wapenaar en middenvelder Stefaan Tanghe na, had Adelaar iedereen aan boord om er een wervelende show van te maken.

Het was vervolgens aan Sparta om het op en top gemotiveerde Utrecht op afstand te houden. De ploeg van Frank Rijkaard kan zich overigens geen enkele nederlaag meer permitteren en lijkt in sneltreinvaart op de nacompetitie af te stevenen. Directe degradatie zal er niet van komen, maar is nochtans allerminst zeker. Vooral op het eigen Kasteel wil het maar niet vlotten: AZ (0-3), Heerenveen (1-4), Roda JC (0-3) en vorige week zondag nog Fortuna (0-0). Tegen hetzelfde Fortuna werd overigens wel de enige uitzege (3-4) geboekt.

Kortom, op voorhand hadden de Rotterdammers, die inmiddels het schema van de nacompetitie in hun bezit hebben, geen schijn van kans. Dat bleek na een minuut of twintig, toen de man van de wedstrijd, Stijn Vreven, voor de zoveelste maal het oorlogspad had gekozen. Tegen diens voorzet was geen kruid gewassen, én zeker niet tegen de steenharde kopbal van Dirk Kuijt. Nog geen minuut later was het alweer gelijk. Niet dankzij Sparta, dat het accent zwaar op de defensie had gelegd, maar opnieuw via Vreven. De Belg dacht even rustig op doelman en invaller René Ponk terug te spelen. Tot ontzetting van de Utrecht-fans liet Ponk, die alle tijd had om de bal te controleren, knullig van zijn dijbeen over de doellijn stuiteren. Komischer kon de gelijkmaker (1-1) niet tot stand komen. Ook Ponks collega en eveneens invaller, Victor Kros, deed mee aan het foutenfestival door op slag van rust een afstandsschot van Vreven volkomen verkeerd in te schatten. Dat was 2-1 en kon Utrecht, dat via Jean-Paul de Jong nog een keer de lat trof, ietsje gas terug te nemen.

Dacht het, want de niet klemvaste Ponk zorgde er tien minuten na rust voor, dat Sparta via Michel Langerak opnieuw langszij kwam. Dat was balen en geluk hebben tegelijk. Want het was Ponk die zijn eerdere blunder ongedaan maakte door 'Papa' Sanou van scoren af te houden. Utrecht verzaakte niet meer en bezweerde uiteindelijk een crisis via Igor Gluscevic, die een pass van invaller Dave van den Bergh op juiste wijze inschatte. De doldwaze avond kon voor Utrecht helemaal niet meer kapot, toen John Nieuwenburg zijn eigen doelman met een kopbal passeerde.

Over hocus-pocus gesproken.

FC Utrecht - Sparta 4-2 (2-1). 25. Kuijt 1-0; 26. Vreven 1-1 (ed); 44. Marilia 2-1 (ed); 58. Langerak 2-2; 65. Glusevic 3-2; 73. Nieuwenburg 4-2 (ed).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.