De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bellaart eist revanche
van aangeslagen ploeg

   
 

KUALA LUMPUR - Joost Bellaart eist revanche. Voor de bondscoach van het Nederlands hockey-elftal is dit wereldkampioenschap na het pak slag in de halve finales tegen Australië (4-1 verlies) nog niet afgelopen omdat hij met dit team absoluut de bronzen medaille wil halen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 9kb)
Bondscoach Joost Bellaart eist nog één keer een topprestatie van zijn spelers. "Anders gooien we alles weg waar we drie maanden mee bezig zijn geweest." (Foto: ANP)
"We zijn drie maanden van huis, maar als ze er tegen Korea met de pet naar gooien, dan verdienen ze niet het oranje shirt te mogen dragen. Dan gooien ze alles weg waar wij in drie maanden voorbereiding mee bezig zijn geweest", zei Bellaart gisteren dreigend op een informele persconferentie.

De bondscoach heeft zijn hele ziel en zaligheid in dit WK gestopt, maar krijgt in dat opzicht toch te weinig terug van zijn spelers, van wie sommigen klagen over heimwee... Dat laatste zegt behoorlijk wat over een groep spelers waarin maar weinigen in staat zijn gebleken om op de beslissende momenten de kar te kunnen en willen trekken. Ook de routiniers niet.

Pas na dit toernooi wil Bellaart evalueren, maar ook bij de bondscoach - die het volste vertrouwen van het bondsbestuur geniet en ongetwijfeld zijn contract tot en met Athene 2004 zal uitdienen - is soms twijfel in zijn stem voelbaar. Zegt: "Ik bespeur soms wel enige gelatenheid in de ploeg. Zo van 'het moest een keer gebeuren dat de successenreeks zou worden onderbroken'. De frisheid was er af tegen Australië en ik had gehoopt dat we meer reserves zouden hebben. Nu moet blijken tegen Korea hoeveel veerkracht dit team heeft. Ik blijf zeggen dat we met een ploeg in opbouw een goede prestatie hebben geleverd als we hier derde worden. Een plaats die we ook haalden bij de Champions Trophy in Rotterdam, maar dat toernooi is absoluut niet te vergelijken met dit veel sterker bezette evenement, onder deze zware klimatologische omstandigheden.

De wedstrijd tegen Korea zal een graadmeter zijn hoe wij dit toernooi hebben gespeeld. Als we verliezen, dan vind ik dat ook ik het hier niet goed heb gedaan. Tot nu toe hebben we te weinig veldgoals gemaakt en te weinig gebruik gemaakt van de strafcorner."

Bellaart onderkende dat een aantal spelers beneden de grote vorm is gebleven die nodig is op dit WK. Hij zei het niet met zoveel woorden maar op de beslissende momenten laten te veel spelers het afweten. Dat heeft met klasse, ervaring, maar ook met wilskracht te maken. Dit Oranje mist persoonlijkheden, dat is geen geheim. Het mist bovendien de uitstraling van mannen als doelman Ronald Jansen, knokkers als Jacques Brinkman en toppers als Bovelander, Delissen en Veen om er maar eens een paar te noemen. Kerels die nu gestopt zijn, maar de ploeg iets extra's gaven. Als Bovelander zich opmaakte om een strafcorner te nemen, dan stonden de verdedigers op de doellijn van de tegenpartij al te trillen als een rietje. Hij won wedstrijden voor Oranje op de beslissende momenten. Omdat hij zo scherp was als een speer.

Bellaart weigert zijn spelers af te vallen en dat valt in hem te prijzen. De halve finales bereiken, was met dit team al een prestatie van formaat op zich. Hij steunt ze door dik en dun ("de jongens hebben zo beestachtig hard getraind in de zwaarste voorbereiding die het Nederlands elftal ooit heeft gehad") maar weet ook dat de echte klasse ontbreekt. Brons halen op dit WK wordt vandaag (11.05 uur Nederlandse tijd) een hels karwei. Mocht dat tegen Korea wel lukken, dan heeft in ieder geval Bellaart als verantwoordelijke man er met deze ploeg uitgehaald wat er in zat.

Bellaart: "Een vierde plek is geen prijs, een derde wel." Bellaart wil dus brons. De vraag is of hij dit team ,dat op de rustdag gezamenlijk een lunch gebruikte in de 250 meter hoge televisietoren van Kuala Lumpur, na de klap tegen Australië alsnog bijtijds op de rails kan krijgen.

Door de overwinning met 5-3 op Argentinië hebben de Pakistaanse hockeyers het laatste startbewijs veroverd voor de Champions Trophy, van 31 augustus tot 8 september in Keulen. Door de zege eindigde Pakistan op het WK op de vijfde plaats. De overige vijf deelnemers in Keulen zijn Duitsland, Nederland, Zuid-Korea, Australië en India als winnaar van het kwalificatietoernooi.

Om 5e plaats: Pakistan - Argentinië 5-3; Om 7e plaats: Engeland - Maleisië 3-2; Om 9e plaats: India - Nieuw-Zeeland 1-2; Om 13e plaats: Zuid-Afrika - België 5-4 na verlenging; Om 15e plaats: Cuba - Polen 0-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.