De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs toch nog op winst
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs had gisteren aanvankelijk flink te lijden van koersdruk door winstnemingen. De AEX-index zakte daardoor aanvankelijk tot 513,71.

Dat was angstig dicht bij de zo belangrijke weerstandsgrens van 512 punten. Een hogere opening op Wall Street zorgde echter voor koersherstel. Nadat in de VS gunstiger dan verwachte werkloosheidscijfers waren bekendgemaakt, begonnen ook de noteringen in Amsterdam flink aan te trekken.

Daardoor kon de AEX zelfs met een winstje van ruim 1 punt sluiten op 519,07.

Hoger noteerden de technologiewaarden (Getronics bijna 6% op €3,94, Philips €0,50 op €34,10), terwijl aandelen in de oude economie lager eindigden. Zo sloot Unilever €0,15 in de min op €65,85.

In de bouwhoek was Ballast Nedam gisteren de eerste van een grote reeks aannemers die met de jaarcijfers kwam. De ouverture door het Amstelveense concern was, zoals in december al was aangekondigd, slecht.

Door de economische problemen, maar soms ook door de politieke ontwikkelingen heeft Ballast Nedam besloten een eerder aangekondigde drastische sanering versneld door te voeren. Volgens bestuursvoorzitter René Kottman een "pijnlijke, maar logische en noodzakelijke beslissing". Hij wil internationaal alleen nog werk aannemen dat minder risico oplevert en winstgevender is.

Ballast Nedam denkt dat de omzet dit jaar die van 2000 kan evenaren. De orderportefeuille is in ieder geval met €2,5 miljard goed gevuld. Tot welk resultaat dat kan leiden blijft gissen, daarover wilde de top gisteren niets zeggen. Dat alles deed de koers van Ballast Nedam aanvankelijk dalen tot €21,01. Het aandeel sloot echter op €21,45. Dat was per saldo nog een eurokwartje winst.

KPN noteerde lager. Het fonds verliet de markt bij grote omzetten €0,28 lager op €5,46. De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname door KPN van de resterende aandelen E-Plus. Dat zorgde echter voor een schrikreactie op de beurs. Beleggers zijn bevreesd dat BellSouth, dat zijn belang in het Duitse E-Plus aan het Nederlandse telecomconcern verkoopt en daarvoor in aandelen KPN krijgt uitbetaald, deze KPN-stukken op de markt gaat gooien, wat het toch al broze koersniveau onder druk kan zetten. BellSouth heeft al eerder aangekondigd Noord-West-Europa niet tot haar kernactiviteiten te rekenen.

Het herstel voor het kwakkelende Laurus hield ook gisteren aan. De helpende hand van het Franse Casino eerder deze week en de financiële handreiking door de banken geven beleggers duidelijk weer wat meer vertrouwen in de detailhandelsonderneming. Met een slotkoers van €2,08 sloot Laurus €0,06 hoger; wat toch nog €1,42 onder de koers van begin deze week was.

Het was allemaal de schuld van de euro, zo liet Beter Bed-topman Frans Geelen gisteren weten. Omdat consumenten moeite hebben met het bepalen van duurdere artikelen in euro's, denken ze wat langer na dan toen we de gulden nog hadden. Dat leidde ertoe dat de winkelomzet sinds half december flink is gedaald. Of het nog snel weer goed komt, durfde Geelen niet te stellen. Wel denkt hij dat na de vorig jaar uitgevoerde reorganisatie op de langere termijn een groei van de winst per aandeel van 12% realiseerbaar is. De koers van Beter Bed steeg €0,04 tot €16,14.

Nagron, het vroegere Nationaal Grondbezit, verdwijnt waarschijnlijk van de beurs. Vastgoedbedrijf Van Herk Groep wil een bod van naar verwachting €36 per aandeel betalen. Dat betekent een premie van circa 25% ten opzichte van de gemiddelde koers over de afgelopen twaalf maanden, en waardeert Nagron op circa €265 miljoen. De koers van het aandeel was de afgelopen maanden al flink opgelopen. Gisteren werd gesloten op €35,70. Dat is een winst van €0,20.

Autodienstverlener Athlon (+€0,09 op €14,40) meldde een verdubbeling van de nettowinst tot €33,1 miljoen. Dat was inclusief een bate van €15,2 miljoen uit de verkoop van onroerend goed.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.