De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Amsterdam verzekert zich tegen wao-risico werklozen

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam doet er letterlijk alles aan om de falende 'MegaBanenMarkt' tot een succes te maken. Tot nu toe echter zonder resultaat. Ruim 40.000 uitkeringscliënten van de sociale dienst kregen de afgelopen maanden een oproep, maar tot twee weken geleden vonden niet meer dan 200 van hen een vaste baan. Een blamage.

Ondernemers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, hebben duidelijk geen trek in het leger langdurig werklozen. Zij hebben als geen ander een verhoogde kans in de wao terecht te komen. De werkgevers zijn vooral beducht voor de Pemba-boete, de strafkorting bij een te hoge wao-instroom.

Nood breekt wet, moet de gemeente Amsterdam gedacht hebben. En eerlijk is eerlijk: voor werkgevers is een creatief en aantrekkelijk lokkertje bedacht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De MegaBanenMarkt werkt niet. De gemeentelijke Pemba- verzekering moet alsnog ondernemers lokken. (Foto: Hans Peters)
Als werkgevers langdurig werklozen met een verhoogd ziekterisico in dienst nemen en deze raken arbeidsongeschikt, dan neemt de gemeente de Pemba-boete voor zijn rekening. Werkgeversorganisatie MKB-Nederland en de sociale dienst Amsterdam onderhandelen onder meer met verzekeraar Nationale-Nederlanden voor het afsluiten van een contract dat de risico's kan afdekken.

Volgens verzekeringsmakelaar Jorg Roodbeen van Klap De Bouvrie & Bredius gaat het om een uniek garantiecertificaat. "De gemeente keert maximaal €15.000 schadeloosstelling uit per geval. Die wordt overgemaakt aan de ondernemer als hij een Pemba-boete voor zijn kiezen krijgt."

Directeur A. Jansen van de sociale dienst kondigde eerder aan de markt geslaagd te vinden als voor eind augustus van dit jaar 5000 mensen met een baan afscheid hebben genomen van de sociale dienst. "De verwachting is dat 4000 van hen door de verzekeringscontructie aan het werk komen", aldus Roodbeen.

De gemiddelde wao-instroom in ons land ligt tussen de 1 en 1,5%. Bij langdurig werklozen ligt dat percentage veel hoger. Welk financieel risico loopt de gemeente hierbij eigenlijk of is de geldpot zo goed gevuld dat dit niet uitmaakt? "Dat heeft te maken met het verzekeringscontract. Wij schatten dat er een instroom van 2% zal zijn. Andere schattingen reppen van 5 á 6%. Onze indruk is dat de gemeente voldoende geld heeft." De MegaBanenMarkt werd in het leven geroepen nadat minister Vermeend (Sociale Zaken) vorig jaar de Amsterdamse sociale dienst op de vingers had getikt.

Volgens de bewindsman hielp de dienst te weinig mensen aan het werk en werd fraude onvoldoende aangepakt. Een woordvoerder van Vermeend hoopt dat het garantiecertificaat "de zaak in Amsterdam zal vlottrekken. Wij verwachten niet dat het een landelijke trend wordt voor gemeentes om op deze manier langdurig werklozen aan een baan te helpen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.