De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beursexit Beter Bed blijft
buitengewoon twijfelachtig

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
Over het plan van Beter Bed om van de beurs te gaan, is het laatste woord nog niet gezegd.
AMSTERDAM - Ook na de gisteren gepresenteerde jaarcijfers van Beter Bed blijft de beursexit van de beddenspecialist buitengewoon onzeker. De Udense slaapkamerspecialist wil van de beurs om zo ondershands meer kapitaal aan te trekken.

Maar een groot deel van de aandeelhouders ziet nog toekomst in een beursgenoteerd Beter Bed en vindt de prijs van €16 die Fortis-dochter Nesbic voor de aandelen wil betalen dan ook lang niet genoeg.

Beter Bed zag de nettowinst in 2001 fors stijgen, van €6,6 miljoen naar €11,1 miljoen. De omzet steeg met 5,5% naar €239 miljoen. Voor 2002 waagt de slaapkamerspecialist zich niet aan een verwachting, op de middellange termijn houdt het bedrijf vast aan een groei van de winst per aandeel van 12%.

Voor Willem Burgers van grootaandeelhouder Orange Fund een teken dat het Udense bedrijf een prima toekomst heeft en voldoende reden om op de beurs te blijven. Hij acht het dan ook niet aannemelijk dat veel aandeelhouders hun belang aan investeringsmaatschappij Nesbic voor €16 per aandeel verkopen. Dit zou vanaf de tweede week van april, na het officiële biedingsbericht van de Fortis-dochter, kunnen gebeuren.

Begin februari liet grootaandeelhouder Delta Lloyd al weten het aanbod onvoldoende te vinden. Eind februari speculeerde het Shell pensioenfonds op een hoger bod door zijn belang in Beter Bed uit te breiden naar ruim 10%. Burgers van Orange Fund vindt dat een bod van Nesbic "tenminste met een twee moet beginnen."

Bestuursvoorzitter Frans Geelen van Beter Bed zou het "heel onverstandig vinden" wanneer de aandeelhouders niet op het Nesbic-bod ingaan. "Hoe goed we het ook doen, er is geen beweging in de koers te krijgen", legt Geelen uit. "Dit heeft te maken met het feit dat we een small cap zijn. Mensen zijn in plaats van nationaal steeds meer Europees aan het beleggen en de aandacht voor de kleinste fondsen is daarmee structureel minder geworden. Maar om onze expansiestrategie uit te kunnen voeren hebben we meer geld nodig. De beurs biedt wat dat betreft geen uitkomst, Nesbic wel." Geelen zou het dan ook "vervelend" vinden als Beter Bed op de beurs blijft.

De topman vindt de harde opstelling van de aandeelhouders op zijn zachtst gezegd merkwaardig. "Voorheen vonden de aandeelhouders dat ze in de koers niet konden zien dat het goed ging met het bedrijf. Maar nu ze een premie van 28% boven de gemiddelde slotkoers kunnen krijgen, vinden ze dat te weinig. Dat kan ik moeilijk met elkaar rijmen." Een hoger bod van de Fortis-dochter acht de topman uitgesloten.

De aandeelhouders hebben er ook problemen mee dat twee aandeelhouders-mede-oprichter Mark Diks en Blokker - de mogelijkheid hebben om via de achterdeur in Nesbic te investeren. Zij zouden zo kunnen profiteren van een eventuele winstgroei van Beter Bed.

Gelijke monniken, gelijke kappen vindt de rest van de aandeelhouders. Geelen veegt dit argument zonder aarzeling van tafel: "Blokker en Diks brengen behalve geld ook kennis van het vak mee. De andere partijen zijn niet geïnteresseerd in het verkopen van bedden. Dat zijn pure investeerders."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.