De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ballast Nedam broedt op inlijven van baggerbedrijf

Van een onzer verslaggevers

   
 

NIEUWEGEIN - Bouw- en baggerconcern Ballast Nedam is het bod van het Spaanse bouwbedrijf Dragados op HBG "heel zorgvuldig" aan het analyseren. Het bod geeft Ballast Nedam de mogelijkheid om de Spanjaarden te verplichten het belang in de lucratieve baggeronderneming Ballast Ham aan de Amstelveners te verkopen.

Ballast heeft daarin een belang van 33%; HBG bezit de rest. Bestuursvoorzitter René Kottman lijkt daar trek in te hebben. Hij liefkoosde het baggerbedrijf gisteren meermalen als "een echt goudklompje".

Kottman toonde zich gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers heel tevreden over de vorig jaar tot stand gekomen baggerreus. "We zijn daar waar we wezen willen." Het ontbrak Ballast Nedam aan schaalgrootte op de baggermarkt. Maar het bod van Dragados op HBG is een nieuw feit. "Als er iets verandert in het aandeelhoudersschap van de moederbedrijven heeft de één het recht de ander uit te kopen. Door het bod kan de controle over Ballast Ham in één klap bij Ballast Nedam terechtkomen.

De afgelopen weken hebben gesprekken met de Spanjaarden plaatsgevonden. Maar daarover wil Kottman niks loslaten. Niet over twijfels die hij mogelijk heeft over de samenwerking met de Spanjaarden. Maar ook niet dat hij alle vertrouwen in Dragados heeft.

Volgens analisten heeft Kottman er de pest over in dat hij niet de meerderheid in handen heeft in de baggeronderneming. "Kottman zal zeker onderzoeken of hij op een of andere manier van de gelegenheid gebruik kan maken om op zijn minst de meerderheid in handen te krijgen", stelt een analist. De baas van Ballast Nedam heeft een half jaar de tijd om te reageren op de nieuwe situatie die vorige maand ontstond.

Geld om de overige aandelen in Ballast Ham in bezit te krijgen, zal volgens analisten geen onoverbrugbaar probleem zijn. "Voor zo'n hoogrenderend bedrijf zijn de banken graag bereid een lening te verstrekken."

Financieel directeur Geert Wirken van Ballast Nedam kreeg gisteren in ieder geval al dollartekens in zijn ogen. De winstmarge van de baggerdivisie - vorig jaar nog 9,6% - kan nog verder omhoog. "We achten het heel goed mogelijk om naar een marge van 12% te kunnen groeien", aldus Wirken.

Ballast Nedam deed in tegenstelling tot de voorgaande jaren geen uitspraak over het te verwachten nettoresultaat. Kottman wil kennelijk dit jaar niet op zijn snufferd gaan. Hij waarschuwde er zelfs voor dat van de in december aangekondigde saneringen geen wonderen mogen worden verwacht en hij praat met grote onzekerheid in zijn stem over de Nederlandse markt.

Zo werd Ballast Nedam in ons land vorig jaar al geconfronteerd met een vertraging op de woningmarkt. Maar de top van het bedrijf heeft grotere vrezen ten aanzien van de kantorenmarkt. Er zijn minder orders binnengekomen voor de bouw van kantoren. En juist bij deze activiteiten worden relatief hoge marges gehaald. "Dat kan wel eens snel omslaan in verlies", waarschuwt een analist daarover.

Een andere alarmbel is de aflossing van een converteerbare obligatielening in oktober van dit jaar. Beleggers kunnen de obligatie tegen een koers van €57,63 omwisselen in aandelen Ballast Nedam. Maar dat klinkt bij het huidige koersniveau van €21,45 weinig aantrekkelijk. Analisten achten een rally onwaarschijnlijk. Zij gaan ervan uit dat Ballast Nedam de volledige schuld van ruim €54 miljoen in contanten zal moeten uitbetalen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.