De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 9 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Monteurs draaien
elektrameter terug

   
 

door Martijn Koolhoven DEN HAAG - In de regio Den Haag circuleren 06-nummers van monteurs van het energiebedrijf Eneco die tegen een vergoeding van €70 komen voorrijden om de meterstand terug te draaien.

Vooral bij telers van wietplantages is deze service populair omdat met de zware lampen voor het verbouwen van hennep de elektriciteitsrekening tot ongekende hoogte kan oplopen.

Behalve dat dit een zware kostenpost is, bestaat zo ook het risico dat de illegale kwekerij wordt ontdekt omdat de torenhoge meterstanden in de gaten lopen. Ook andere energiebedrijven, zoals de Remu, bevestigen dat ze last hebben van het terugdraaien van meters door illegale wiettelers, maar, voorzover bekend, zijn er nog geen monteurs ontmaskerd die een eigen handeltje hebben opgezet.

De Remu meldt dat vorig voor €250.000 illegaal stroom werd verbruikt door het terugdraaien van meters en het aftappen van stroom.

100.000 Huishoudens

Volgens de landelijke koepel van woningbouwcorporaties houden zo'n 100.000 huishoudens in ons land zich bezig met illegale teelt van hennep.

Een Eneco-medewerker, die anoniem wil blijven, meldt dat enkele collega's schnabbelen met het terugdraaien van meters. "Ik weet dat ze al een paar maanden aan de gang zijn, vooral bij hennepkwekers en op woonwagenkampen is de service populair. De 06-nummers van mijn collega's worden met de snelheid van het licht door de regio verspreid. Echt ongelooflijk, ik vind dat dit nu maar eens bekend moet worden, want het energiebedrijf zit te slapen. Ze kennen de praktijken maar grijpen niet in", aldus deze Eneco-medewerker die zegt dat twee collega's op non-actief zijn gesteld vanwege het interne onderzoek.

Eneco-woordvoerder Cor de Ruiter ontkent met klem dat er medewerkers op non actief zijn gesteld, maar hij bevestigt dat het energiebedrijf "naar aanleiding van externe signalen" een "onderzoek" is gestart.

De grote energiebedrijven zeggen het illegaal gebruik van elektriciteit hard aan te pakken. Remu-woordvoerster Mandy Ros: "We weten dat er meters worden teruggedraaid bij hennepkwekerijen. We hebben een actief fraudebeleid richting de hennepkwekers. Niet alleen is het diefstal, maar het levert ook onveilige situaties op. Door kortsluiting kan brand ontstaan. Bij extreem hoog verbruik kunnen transformatoren eruit knallen en kan een hele wijk zonder stroom komen te zitten."

Zegeltang

Het terugdraaien van meters is niet eenvoudig. Eigenlijk beschikken alleen monteurs van het energiebedrijf over het juiste instrumentarium. Om de meter te kunnen terugdraaien moet hij worden opengemaakt. Daarvoor moet de verzegeling worden verbroken. Daarvoor is een 'zegeltang' nodig en om de meter weer te verzegelen nieuwe zegels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 9 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.