De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vreugdenhil in het nauw
   
 

INZELL - Acht dagen geleden ontving André Vreugdenhil het bewuste sms-je, waarmee alle ellende begon. Conrad Alleblas, manager van de Wehkamp-schaatsploeg, kondigde daarin aan dat er 'even' gesproken moest worden over Vreugdenhils deelname aan de WK allround, dat over een week in Heerenveen begint. Inmiddels heeft de 24-jarige Westlander het door hem zelf verdiende startbewijs in moeten leveren bij zijn kopman Bart Veldkamp. "Er is een vervelend spelletje gespeeld. Dit heb ik niet verdiend", vindt Vreugdenhil.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
André Vreugdenhil is verwikkeld geraakt in een conflict met land- en ploeggenoot Bart Veldkamp. De schaatser uit Honselersdijk heeft het zelf verdiende startbewijs voor de WK allround op last van hogerhand af moeten staan aan Veldkamp.
Het lijdend voorwerp voelt zich benadeeld. Door Veldkamp. Door Alleblas. En niet in de laatste plaats door de Belgische schaatsbond, die formeel de kandidaat voor de WK allround dient voor te dragen. André Vreugdenhil had zelf de bond ingeschakeld om het probleem tussen beide 'schaatsbelgen' uit de wereld te helpen, maar ook 'Brussel' koos dinsdagochtend in de persoon van secretaris-generaal Antoine van Vossel partij voor Veldkamp. "Van Vossel heeft me verzekerd dat de bond dit besluit louter op basis van geleverde prestaties heeft genomen. Men heeft gekeken naar de prestaties van Bart in Salt Lake City. Dat is oneerlijk. Ik heb daar immers niet gereden. Je kunt geen appels met peren vergelijken."

Alleblas en Veldkamp hadden hem in een eerder stadium al verteld dat de toekomst van de ploeg meer gebaat is bij een WK-optreden van de kopman dan van de minder bekende Vreugdenhil. Zoals bekend houdt hoofdsponsor Wehkamp het na de huidige schaatsjaargang voor gezien. Naar een nieuwe geldschieter wordt weliswaar naarstig gezocht, maar die is nog altijd niet gevonden. Het voortbestaan van de ploeg staat dan ook op de tocht. Vreugdenhil begrijpt de problematiek als geen ander. Immers, ook zijn persoonlijke toekomst is in het geding. "Maar commerciële motieven zijn ineens belangrijker geworden dan sportieve prestaties. Dat slaat nergens op."

Vreugdenhil bereidde zich de afgelopen anderhalve maand in alle anonimiteit en onder toezicht van trainer Jan Koopmans - werkzaam in Duitsland - voor op de wereldtitelstrijd. Het verlies van zijn startbewijs ervaart hij dan ook als een klap in zijn gezicht. Begin dit jaar, tijdens de EK allround in Erfurt, had Vreugdenhil nog vriend en vijand verbaasd met zijn zesde plaats in het eindklassement. Daarmee verdiende hij namens België het enige startplaats voor de WK. Veldkamp was in Erfurt teleurstellend als dertiende geëindigd. "Ik was direct na dat toernooi al bang dat zoiets als dit zou gebeuren. Ik ben daarom bijna direct een gesprek aangegaan met Alleblas. Die verzekerde me dat die WK-startplaats aan mij toebehoorde. Alleen indien Bart volgens hem 'een geweldige Olympische Spelen' zou rijden, zou er eventueel een discussie kunnen ontstaan. Nou, Bart heeft zelf ook aangegeven dat hij niet tevreden was met zijn races in Salt Lake City. Zijn schaatsen smeet hij na de tien kilometer niet voor niets tegen de grond."

Bovendien stelde Veldkamp na zijn olympische optredens dat het wellicht tijd was 'een sabbatical year' op te nemen. Hij overwoog zich tijdelijk op het rijden van marathons toe te leggen, vertelde hij erbij. "Dat is typisch Bart. Een week later komt hij daar ineens weer op terug. En alle gedane toezeggingen, die tellen dan ineens niet meer."

Hoewel de officiële inschrijvingstermijn voor de WK pas op 12 maart sluit, zegt Vreugdenhil zich reeds bij het besluit van de Belgische bond neergelegd te hebben. Hij kan dan wel het vermoeden hebben dat de bond en 'het kamp Veldkamp' het onderling op een akkoordje hebben gegooid. "Maar daar krijg je toch geen vinger achter", weet hij. "Ik ben een sociale topsporter, waarschijnlijk te sociaal. Ik denk dat ik als schaatser harder moet worden, maar dan verander je onherroepelijk ook als persoon en ik weet niet of ik dat wel wil. Ik wil eerlijk blijven."

De komende drie dagen komt zowel Veldkamp als Vreugdenhil in actie bij de Wereldbekerfinale in Inzell. Beiden rijden de 500, 1500 en 5000 meter. Op hetzelfde ijs en onder dezelfde omstandigheden. Maar de eerder door Vreugdenhil gedane suggestie van het houden van een 'skate-off', bleek voor de Belgische bond onbespreekbaar. De keuze voor Veldkamp is onherroepelijk, zo werd Vreugdenhil te verstaan gegeven. Voor Veldkamp is de gehele situatie overigens ook geheel nieuw. Hij vluchtte ooit naar België om verzekerd te zijn van deelname aan de grote toernooien. Met Vreugdenhil, nota bene door hem zelf opgeleid, heeft de inmiddels 34-jarige Hagenaar er ineens een geduchte concurrent bij. Het is alsof de revolutie zijn eigen kinderen opvreet.

Vreugdenhil stelt zich ondertussen zo professioneel mogelijk op, maar het verzoek van Veldkamp om in de media te zwijgen over de kwestie, gaat de Westlander net iets te ver. "Bart vindt het naar voor me. Dat geloof ik best, maar hij heeft het probleem wel zelf gecreëerd. Mijn toekomst is net zo goed in het geding. Ik blijf netjes, want ik heb geen zin om iets wat Bart en ik in twee jaar hebben opgebouwd in een weekeinde kapot te laten maken, maar het is duidelijk dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is. Op deze manier is er geen basis om samen door te gaan. Nee, zorgen maak ik me niet. Ik kom altijd wel ergens terecht."

Marianne Timmer komt de komende dagen bij de wereldbekerfinale in Inzell niet in actie. De schaatsster is ziek en heeft zich afgemeld. Timmer zou vandaag meedoen aan de 500 meter en zondag aan de 1000 meter. Ook Chris Witty, de olympisch kampioene op de 1000 meter, ontbreekt in Zuid-Duitsland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.