De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje in halve finale
afgedroogd door Australië

   
 

KUALA LUMPUR - Het Nederlands hockeyelftal is z'n wereldtitel kwijt. Door het pak slaag in de halve finale tegen Australië (1-4) staat de ploeg van bondscoach Joost Bellaart morgen voor het eerst in twaalf jaar niet in de finale van een wereldkampioenschap. In plaats daarvan wacht de strijd om de derde en vierde plaats tegen Zuid-Korea en dat is een hard gelag.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Het Nederlands hockeyelftal is z'n wereldtitel kwijt. Door het pak slaag in de halve finale tegen Australië (1-4) staat de ploeg van bondscoach Joost Bellaart morgen voor het eerst in twaalf jaar niet in de finale van een wereldkampioenschap. In plaats daarvan wacht de strijd om de derde en vierde plaats tegen Zuid-Korea en dat is een hard gelag. (Foto: REUTERS)
Op het allerhoogste niveau kun je je geen fouten permitteren. En die fouten bestonden vooral uit het missen van goede kansen. Met name in de eerste twaalf minuten kreeg Oranje tegen de 'Aussies' zeer goede mogelijkheden, maar scoren is voor dit Nederlands elftal een te grote opgave gebleken. Beide vleugelaanvallers Remco van Wijk en Jaap-Derk Buma troffen in de acht gespeelde wedstrijden tot nu toe niet één keer doel. Daarbij komt dat Nederland gisteren uit dertien strafcorners niet een keer kon scoren, terwijl het twee gevreesde specialisten in de ploeg heeft: Bram Lomans en Taeke Taekema. Australië pakte zijn kansen gisteravond wel en dat bracht de 'Aussies' de verdiende zege.

Nederland verloor op het WK zijn wedstrijden tegen Duitsland en Australië, de beide finalisten, en daar viel niet iets op af te dingen. De ploeg groeide na Rotterdam (derde in de Champions Trophy drie maanden geleden) naar elkaar toe en Joost Bellaart slaagde erin om er een team van te maken. Maar het bereiken van de halve finales op dit tiende wereldkampioenschap was het hoogst bereikbare.

Na de Spelen van Sydney, waarop Nederland een gouden medaille won, kwamen er andere spelers en een andere coach. Hen valt weinig te verwijten, maar een feit is dat dit Nederlands elftal gewoon niet goed genoeg is op de beslissende momenten in de belangrijke wedstrijden. Niet goed genoeg dus om wereldkampioen te worden.

Australië won tot nu toe al zijn wedstrijden. Drie keer achter elkaar had de ploeg een belangrijke halve finale tegen Nederland verloren (twee keer in een WK en een keer op de Olympische Spelen), maar dit keer was er de grote revanche. "We zijn de laatste jaren verwend met al die hoge klasseringen, maar ik weiger te zeggen dat onze missie nu is mislukt. We zijn met een aantal nieuwe jongens begonnen en het is aanvankelijk met horten en stoten gegaan. Toch zijn we een team geworden, dat in deze zware omstandigheden veel karakter heeft getoond. Ik vind dat ons weinig valt te verwijten. We gaan nu helemaal voor de derde plek, want dat is ook een prijs", zei Bellaart na afloop. Hij erkende dat Australië de zege dik verdiende.

Bellaart vervolgde: "We verdienden het vandaag niet om te winnen. In de eerste twaalf minuten hebben we de kansen gekregen, maar die niet benut. Toen scoorden de Australiërs plotseling twee doelpunten en was de wedstrijd voorbij. Als je op dit niveau de kansen niet benut, dan vraag je om problemen. Zij oogden fitter dan wij, terwijl we toch topfit aan dit toernooi zijn begonnen. Maar in de poule hebben wij veel meer moeten geven dan zij in de andere poule, die veel minder sterk bezet was. Misschien was dat wel doorslaggevend."

Australië was voor de wedstrijd de enige ploeg van de zestien deelnemende landen, die al zijn zeven wedstrijden had gewonnen. Het doelsaldo loog er ook niet om: 28-6. Oranje kon weer bogen op de minst gepasseerde defensie, maar maakte dat gisteren absoluut niet waar. De ploeg startte indrukwekkend en Teun de Nooijer strooide met prima passes. Remco van Wijk en Marten Eikelboom, die na zijn hamstringblessure terugkeerde in de basis, gooiden zich volledig in de strijd en De Nooijer kwam centimeters tekort bij de rebound van de tweede strafcorner. Maar in de twaalfde minuut sloeg het noodlot toe. Webster schoot op doel en via de stick van Lomans ketste de bal in eigen doel. Een minuut later stond Oranje 2-0 achter, toen Dwyer kiezelhard uithaalde.

Geen moment kon de ploeg van Bellaart jagen op de aansluitingstreffer. In plaats daarvan bracht Smith met een heel simpel lobje al snel de stand op 3-0 en een echte wedstrijd werd het daarna niet meer. De Nederlandse strafcorner haperde aan alle kanten. In de dertiende minuut lukte die wel, maar het doelpunt van Lomans werd afgekeurd. Een knal van Dwyer betekende 4-0, voordat Oranje via Menno Booij vlak voor tijd iets terug mocht doen en de eindstand op 4-1 bepaalde.

De klap kwam hard aan en Oranje likt nu zijn wonden. Op de rustdag van vandaag wordt aan het herstel gewerkt in een poging om morgen in een ongetwijfeld weer zware wedstrijd tegen Zuid-Korea, dat met 3-2 van Duitsland verloor, alsnog het brons te pakken.

Halve finales: Nederland - Australie 1-4 (0-2). 10. Webster 0-1, 12. Dwyer 0-2, 40. Smith 0-3, 51. Dwyer 0-4, 64. Booij 1-4. Scheidsrechters: Deo (Spa), Ehlers (Den). Toeschouwers: 8500.

Duitsland - Zuid-Korea 3-2 (1-1). 5. Woom-Kon Yeo 0-1, 7. Emmerling 1-1 (sc), 41. Bechmann 2-1, 47. Kyung-Seok Kim 2-2, 55. Witthaus 3-2. Scheidsrechters: O'Connor (Ier), Grime (Aus). Toeschouwers: 10.000.

Plaats 5-8: Pakistan - Maleisië 2-1 (1-0), Argentinië - Engeland 2-1 nv (1-1 1-0). Plaats 9-12: India - Spanje 3-0 (3-0), Nieuw-Zeeland - Japan 3-3 nv (3-3 2-1), Nieuw-Zeeland wns (7-6). Plaats 13-16: België - Polen 2-1 (0-0), Zuid-Afrika - Cuba 5-1 (4-1).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.