De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Philips zet
vakbonden
buitenspel

Van onze economische redactie

   
 

EINDHOVEN - Philips heeft voor zijn 14.000 hogere personeelsleden een cao afgesloten met vakbond De Unie. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de multinational dat met één bond zaken worden gedaan. FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en de VHPP hebben het nakijken.

Philips is met De Unie per 1 juli dit jaar een loonsverhoging overeengekomen van 2 procent en per 1 januari 2003 nog eens 0,5 procent. Daarnaast krijgen de werknemers eind januari volgend jaar een eenmalige uitkering van 0,5 procent. De cao loopt met terugwerkende kracht van 1 januari 2002 tot 1 maart 2003.

Voor de overige 16.000 lager en middelbaar opgeleide personeelsleden zijn nog geen cao-afspraken gemaakt. De andere bonden mogen hierover nog meepraten, maar Philips én De Unie hebben al aangekondigd ook bij deze cao voor hetzelfde loonscenario te gaan. "Binnen enkele weken willen we duidelijkheid van de andere bonden hebben", aldus Philips-onderhandelaar Ed de Haas.

Eindbod

De Unie was de enige bond die de afgelopen weken onderhandelde met Philips, nadat het concern een eindbod had gepresenteerd. Philips bood toen 2 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 1 procent voor een periode van 15 maanden. De drie bonden die nu buitenspel zijn gezet eisen 3,75 procent voor dezelfde periode.

De Unie, die ongeveer 700 leden heeft bij Philips, kiest duidelijk voor 'werk boven inkomen'. "Omwille van de werkgelegenheid in eigen land moeten de loonkosten dit jaar niet te hoog oplopen, dat zou de concurrentiepositie van Philips in gevaar brengen. Het concern leed over 2001 een recordverlies van 2,6 miljard euro. We maken bewust een pas op de plaats. Sociale plannen en poortacties behoren niet tot de kernactiviteiten van De Unie."

Streek

FNV, CNV en VHPP hebben verrast en boos gereageerd op het cao-akkoord. "Ze hebben ons een streek geleverd, multinationaal wangedrag. Je mag hopen dat ze klanten beter behandelen dan de werknemersvertegenwoordigers", aldus een CNV-woordvoerder.

Philips sloot in 1996 de FNV en het CNV ook al eens buiten. De Unie en ook de VHPP gingen toen akkoord met een verregaande modernisering van de pensioenregeling. De Unie brak onlangs in de kinderopvang ook het vakbondsfront. Ondanks dat de bond in de kinderopvang maar 100 leden heeft werd met de werkgevers een cao afgesproken. Toen Abvakabo FNV en CNV-CFO concludeerden dat acties geen zin meer hadden, gingen zij alsnog met de cao akkoord.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.