De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Krachtig ingrijpen nodig
bij Numico, topman weg

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZOETERMEER - Numico schrijft in één klap €415 miljoen extra goodwill af op de overname van het Amerikaanse Rexall Sundown. De acquisitie, belangrijkste reden voor de teruglopende winstgevendheid van het vitaminebedrijf, werd één jaar geleden nog geroemd als de beste overname van het jaar. Er zal hard worden ingegrepen. Geestelijk vader van de aankoop, bestuursvoorzitter Hans van der Wielen, kondigde gisteren zijn vertrek aan. Dat is eén jaar eerder dan verwacht.

De maatregelen werden bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Die zagen er nog behoorlijk uit. De nettowinst steeg met 15% tot €230 miljoen. Toch had de enorme afwaardering van meer dan €415 miljoen een dramatisch effect op de winstcijfers van Numico.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (399x405, 33kb)

Het Zoetermeerse bedrijf kon het financiële plaatje echter oppoetsen met de verkoop van Zonnatura en de zuiveldivisie (onder andere bekend van Chocomel). Die brachten in totaal €602 miljoen in het laatje, zodat er onder de streep toch nog een winststijging uit de bus kwam rollen. Zonder deze opbrengsten was Numico zwaar in het rood beland.

Numico werd vorig jaar geconfronteerd met dalende brutomarges en 15% hogere bedrijfskosten. Het resultaat van Rexall Sundown bleef daarenboven sterk achter bij de marktontwikkelingen.

De nieuw aangestelde directeur voor Noord-Amerika, Peter van Wel, is zich rot geschrokken. De van uitgever Wolters Kluwer afkomstige topman is sinds 1 januari van dit jaar in dienst van Numico en bezocht voor de gelegenheid in de VS alvast enkele van de 5000 GNC-vitaminewinkels. "Een heleboel winkels zien er weinig aantrekkelijk uit", was zijn conclusie.

En dat niet alleen. Ook de service moet beter. "Het is mij overkomen dat ik een kwartier in een winkel rondliep zonder dat het personeel me aandacht schonk. In de toekomst zal dat toch echt anders moeten."

Daarnaast staan er naar de mening van Van Wel te veel producten van derden in de Amerikaanse winkels. Dat kost Numico winstmarge. De pillendivisie zag zijn marge teruglopen van 18 tot 14%. Financieel directeur Pim Oomens hoopt dat hij die 14% marge dit jaar zal kunnen vasthouden.

Van Wel heeft herstructureringen aangekondigd. De Amerikaanse dochters van Numico worden gestroomlijnd. Zeshonderd medewerkers zullen hun baan verliezen. De eerste resultaten van de reorganisaties moeten in de tweede helft van dit jaar zichtbaar worden. Uiteindelijk moeten de maatregelen leiden tot jaarlijkse besparingen van $40 miljoen. Genoeg werk dus voor de nieuwe Amerika-baas. "Ik zal voorlopig weinig kunnen genieten van het in Florida volop schijnende zonnetje en van de honderden golfcourses in de omgeving van het nieuwe hoofdkantoor", realiseert hij zich.

Bestuursvoorzitter Van der Wielen blijft nog twee maanden aan voordat hij definitief de deur achter zich dicht trekt. Over het hoe en waarom van zijn overhaaste vertrek kon hij gisteren geen duidelijkheid geven. Want ondanks dat hij nu zelf het belangrijkste nieuws was, maakte Van der Wielen gisteren van de gelegenheid gebruik om verstek te laten gaan. Het leidde tot irritatie tijdens de presentatie. "Hij is erg bezet met het overdragen van de lopende zaken aan de nieuwe bestuursvoorzitter", klonk het excuus. "Geen sterk verweer", vindt een analist van SNS Securities. "Iedereen denkt nu dat er veel meer aan de hand is."

Maar meer of minder aan de hand: de financiële markten reageerden euforisch. De Van-der-Wielen-stapt-vroegtijdig-op-premie bleek gisteren €2,97 per aandeel waard. Numico sloot gisteren op €29,70 op de Amsterdamse beurs.

Zijn opvolger is Jan Bennink, afkomstig van de zuiveldivisie van het Franse concern Danone. De 45-jarige Bennink werkte daarvoor bij Procter & Gamble en Benckiser.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.