De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  P&O Nedlloyd schrapt dit
jaar 1000 arbeidsplaatsen

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - P&O Nedlloyd zet het mes diep in het eigen vlees. De containerrederij schrapt dit jaar wereldwijd 1000 van de 7200 banen. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De tarieven van P&O Nedlloyd staan onder druk. (Foto: ANP)
Dit heeft de raad van bestuur gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Waar de arbeidsplaatsen komen te vervallen, wist de Brits/Nederlandse joint venture nog niet. "We schrappen van hoog tot laag en overal ter wereld", was alles wat bestuursvoorzitter Haddo Meijer en bestuurder Robert Woods wilden zeggen. Wel is duidelijk dat er ook in Nederland een onbekend aantal banen verloren gaat. Bovendien zullen activiteiten "mogelijk" worden overgeplaatst naar lagelonenlanden.

P&O Nedlloyd denkt met de nieuwe maatregel $50 miljoen te besparen. Dit bedrag komt bovenop de $200 miljoen aan kostenbesparingen (o.a. uit inkoop, vloot, en containermanagement) die eind 2001 al waren gerealiseerd. Omdat ook deze laatste kostenpost verder wordt teruggedrongen, verwacht Meijer vanaf eind 2003 jaarlijks $350 miljoen minder uit te geven.

Daartegenover zullen voor 2002 "aanzienlijke" reorganisatiekosten staan, die bovenop de eerder aangekondigde last van $12 miljoen komen. P&O Nedlloyd wist hier gisteren evenmin duidelijkheid te verschaffen: de omvang van de kostenpost wordt pas gaandeweg, van kwartaal tot kwartaal, bekend.

De nieuwe sanering wordt noodzakelijk geacht met het oog op de structurele overcapaciteit op de containermarkt. Volgens berekeningen van P&O Nedlloyd zal het overaanbod bij een gemiddelde groei van de vraag (7,2%) nog jaren voortduren. Het overaanbod loopt in 2002 zelfs verder op gezien de verwachte groei van het aanbod met 8,6%.

De overcapaciteit werd vorig jaar bovendien vergroot door de economische teruggang en dat vertaalde zich in lagere vrachttarieven. Zo daalde het gemiddelde tarief in het vierde kwartaal met 5% ten opzichte van een kwartaal eerder. Afgezet tegen het vierde kwartaal van 2000 was de tariefsval zelfs 13%.

Voor P&O Nedlloyd betekende dat (ondanks een per saldo groeiend volume) gaandeweg afkalvende omzetten en bedrijfswinsten. In het vierde kwartaal werden zelfs weer rode cijfers geschreven met een resultaat voor belasting van -$35 miljoen. Voor het gehele boekjaar noteerde P&O Nedlloyd nog wel een plus met een winst van $31 miljoen, al was dit 78% minder dan in 2000.

Dit jaar breken evenzeer moeilijke tijden aan. P&O Nedlloyd verwacht in de eerste helft van 2002 in de rode cijfers te duiken. Aan voorspellingen voor het gehele boekjaar waagde de joint venture zich gisteren niet. Maar volgens Meijer bieden de kostenbesparingen perspectief.

De laatste resultaten van de containerrederij drukten ook de jaarwinst van 50%-aandeelhouder Nedlloyd. Deze 'participatiemaatschappij' (met een belang in Martinair en P&O Nedlloyd) sloot 2001 af met een nettowinst van €6 miljoen, tegenover €136 miljoen het jaar daarvoor. Door de ontwikkelingen bij de containerdeelneming verwacht ook Nedlloyd de eerste helft van dit jaar in de min te eindigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.