De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bush: bedrijfstop moet bij
misleiding bonus inleveren

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - President George Bush wil misleiding van aandeelhouders bestraffen en draait de top van het Amerikaanse bedrijfsleven de duimschroeven aan in de nasleep van het Enron-schandaal. Bestuursvoorzitters moeten voortaan persoonlijk instaan voor de juistheid van alle publiekelijk gedane uitlatingen omtrent de financiële stand van zaken binnen een beursgenoteerde onderneming.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
President Bush stelt bestuurs- voorzitters persoonlijk aansprakelijk voor de juistheid van financiële rapportages. (Foto: REUTERS)
Bush wil verder dat het topkader gedwongen wordt bonussen in te leveren bij 'grove onjuistheden' van financiële verklaringen. De veelal in de tientallen miljoenen dollars lopende beloningen worden eveneens afgepakt, wanneer een concern de winstcijfers moet bijstellen als gevolg van 'ernstig wangedrag'. De ingeleverde bonussen moeten ten goede komen aan de gedupeerde aandeelhouders, zo stelt Bush voor.

Enron ging eind vorig jaar over de kop nadat uitkwam dat het energieconcern verliezen en schulden had verdonkeremaand via een ingewikkeld web van duizenden zogeheten 'off balance partnerships'. Door de dubieuze constructies was de winst het afgelopen jaar met $1 miljard opgepompt. Enron-bestuurders verrijkten zich ten koste van het concern en streken vorig jaar in totaal zo'n $320 miljoen aan bonussen op.

De Amerikaanse beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) krijgt in het plan van Bush de bevoegdheid om bestuurders na 'aantoonbaar machtsmisbruik' voor het leven te verbannen uit de leiding van beursgenoteerde bedrijven.

Verder wil Bush 'geheime handel' in aandelen door bestuurders tegengaan door de top te verplichten binnen twee dagen melding te maken van 'insider'-transacties. Onlangs werd bekend dat voormalig Enron-topman Ken Lay voor meer dan $70 miljoen aan aandelen had terugverkocht aan het concern, in dezelfde periode dat hij het personeel opriep Enron-stukken te kopen. De late bekendmaking van de deal was een gevolg van mazen in de wetgeving. Met de voorstellen voor meer transparantie en aandeelhoudersbescherming hoopt het Witte Huis de politieke schade te beperken van de banden met Enron. President Bush rekende het concern uit Houston tot zijn meest genereuze donateurs. Ken Lay, door Bush aangeduid als 'Kenny Boy', was één van de beste vrienden van de president.

Bush richt het vizier ook op verbetering van de integriteit in de accountantswereld. Een onafhankelijke instantie zal belast worden met toezicht op de branche en krijgt de macht om sancties op te leggen. Om belangenverstrengeling te voorkomen, stelt Bush een verbod voor op het gelijktijdig optreden van een accountant als controleur en consultant bij één en hetzelfde bedrijf.

Arthur Andersen, dat als huisaccountant van Enron ernstig in opspraak kwam, vecht intussen voor overleving. Het concern, behorend tot de 'Big Five' in de accountantswereld, heeft in een week tijd een reeks grote cliënten zien vertrekken.

De pijnlijke exodus werd ingezet door farmaceutische gigant Merck, gevolgd door hypotheekbemiddelaar Freddie Mac. Andersen raakte verder een opdracht kwijt bij autoproducent Ford. En gisteren maakte Delta Airlines, de derde grootste luchtvaartmaatschappij van de VS, bekend Andersen te dumpen als accountant.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.