De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Crisis in Argentinië drukt
zwaar op resultaat Ahold

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

ZAANSTAD - Supermarktconcern Ahold heeft een gevoelige tik meegekregen van de Argentijnse crisis. De devaluatie van de peso dwong de Zaanse grootgrutter een voorziening te treffen van €214 miljoen. Daarnaast was er nog een bijzondere last van €106,4 miljoen voor de integratie van Alliant in US Foodservice. Deze posten trokken een zware wissel op de resultaten over het vorige jaar, zo bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x403, 34kb)

In januari dacht Ahold nog dat een voorziening van €100 miljoen voldoende zou zijn om de crisis in Argentinië het hoofd te kunnen bieden. Het bedrijf gaat er nu van uit dat Zuid-Amerika voor nog wel wat meer hoofdpijn zou kunnen zorgen. "De situatie in Argentinië kan leiden tot verdere bijzondere lasten", aldus bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven.

Voor het eerst in dertien jaar kon Ahold geen winstgroei laten zien. Worden deze buitengewone posten echter buiten beschouwing gelaten, stijgt de winst van Ahold met 36,2% tot €1,5 miljard. De omzet valt dan 30% hoger uit op €66,6 miljard. En dat waren wel weer recordcijfers geweest, aldus Van der Hoeven, die niet naliet er op te wijzen dat de oorzaken van de tegenvallers buiten het concern lagen.

Het jaar 2001 was geen gemakkelijk jaar. Ook Ahold bleek niet ongevoelig voor de wereldwijde economische teruggang. Tot en met het derde kwartaal groeide de omzet autonoom met 7%. In het vierde kwartaal viel dit percentage terug tot 4%.

De vijf grootste ondernemingen van Ahold - US Foodservice, Stop & Shop, Albert Heijn, Giant Landover en ICA Zweden - bleven echter goed overeind en wisten allemaal naar verwachting of beter te presteren. Minder goed ging het met de Amerikaanse supermarktketen BI-LO. Volgens Van der Hoeven zijn inmiddels maatregelen genomen die er voor moeten zorgen dat de resultaten dit jaar verbeteren. Bij de internetsupermarkt Peapod liep het verlies verder op, van €32 miljoen naar €48 miljoen.

Over de ontwikkeling van de foodservicesector, een relatief jonge activiteit van Ahold, is Van der Hoeven zeer te spreken. Bij deze Amerikaanse activiteiten op het gebied van (bedrijfs)restaurants klom de omzet met 103% tot $21,1 miljard.

In Europa haalden alle bedrijven hogere omzetten. In Spanje loopt de integratie van de verschillende ondernemingen moeizamer dan voorzien. Andreae haastte zich - ongetwijfeld met Laurus in het achterhoofd - om te benadrukken dat er geen sprake is van "een proces dat verkeerd loopt". Ook de Portugese activiteiten (Pingo Doce en Feira Nova) presteerden beneden verwachtingen.

Over de Nederlandse operaties, zoals de gang van zaken bij Albert Heijn, Deli XL en dochter Schuitema, zegt Ahold niet meer dan dat er een significante autonome groei in omzet was.

Van der Hoeven reageerde laconiek op de ontwikkelingen rond Laurus. "We verwelkomen Casino op onze thuismarkt. Als de deal doorgaat, denk ik dat ze voorlopig hun handen wel vol zullen hebben aan Laurus. In elk geval weten we met wat voor partij we te maken krijgen." Van der Hoeven was van 1986 tot 1989 commissaris bij de Franse supermarktorganisatie. Minder laconiek was de Ahold-topman over de recente aantijgingen van boekhouding- en belastingaffaires bij het concern. "Deze geruchten zijn volkomen ongegrond", aldus Van der Hoeven. Hij beloofde het reilen en zeilen van de onderneming nog uitgebreider toe te zullen lichten.

In Latijns-Amerika voelde Ahold niet alleen in Argentinië de economische tegenwind, ook in Brazilië was dat het geval. Dat de omzet daar daalde was vooral te wijten aan de devaluatie van de Braziliaanse real.

Ahold handhaaft de verwachting dat ook over 2002 een winst per aandeel van 15% wordt gerealiseerd. "Een uitdagende doelstelling, maar we zijn vol vertrouwen dat we dit kunnen halen", zei Van der Hoeven. De Ahold-topman gaat er verder van uit dat de omzet over 2002 zeker boven de €75 miljard uitkomt. Het overnamepad laat Ahold voorlopig nog links liggen. "Autonome groei heeft vooralsnog de prioriteit", aldus Van der Hoeven. Het concern heeft behoefte aan een adempauze, omdat het in verschillende landen druk bezig is met het integreren van activiteiten. "Bovendien kan je niet te vaak naar de financiële markt gaan om nieuw geld op te halen." Eind vorig jaar incasseerde Ahold via een bliksemissie €2,6 miljard om zijn Amerikaanse aankopen Alliant en Bruno's te financieren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.