De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aegon spekt stroppenpot
tegen oninbare obligaties

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Verzekeringsconcern Aegon maakte gisteren over 2001 een nettowinst van €2,39 miljard bekend, een stijging van 16%. Maar van een leien dakje ging het allemaal niet, zo stelde topman Kees Storm. Aegon nam hoge voorzieningen tegen slechte leningen. Enron alleen al kost de verzekeraar $195 miljoen, zo vertelde financieel directeur Jos Streppel. Analisten vrezen verder dat de voorzichtige prognose voor 2002 (nul procent groei) een voorbode is van nog meer stroppenpotten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x403, 30kb)

Het was gisteren de laatste keer dat Aegon-topman Storm de jaarcijfers presenteert. Collega-bestuurder Don Shepard neemt het stokje bij het verzekeringsconcern over. En dat is niet de enige trendbreuk. Dat werd al snel duidelijk. Zo bleef de gebruikelijke prognose achterwege waarbij het bedrijf een winstgroei per aandeel binnen een bandbreedte voorspelt. Verder dan dat de nettowinst en de winst per aandeel 'ten minste gelijk blijven' aan die van 2001, durfde Storm gisteren niet te gaan. "Je moet reëel blijven. Niemand weet hoe de financiële markten zich dit jaar ontwikkelen."

Verder vallen de hoge voorzieningen in 2001 op. Het verslechterde economische klimaat en de naschokken van 11 september en de val van Enron, dwongen Aegon tot een ongekend hoge stroppenpot. Dit om risicovolle leningen, Amerikaanse obligaties, af te dekken. De verzekeraar vulde deze voorziening in 2001 met $565 miljoen (waaronder €482 miljoen in het vierde kwartaal alleen) aan tot $765 miljoen. Streppel: "Alle bekende verliezen hebben we daarmee genomen. Voor dit jaar heb ik nu nog $300 miljoen over. Met $200 miljoen extra toevoeging in het budget heb ik een kleine $500 miljoen voor slechte leningen in 2002." Streppel stelt verder dat normaliter niet meer dan $140 miljoen per jaar aan buffer wordt gereserveerd.

Een groot deel van de stroppenpot is opgegaan aan de dekking van leningen aan Enron.

Aegon maakte kort na de ineenstorting van het Amerikaanse energieconcern bekend voor $300 miljoen aan leningen te hebben uitstaan. Gisteren specificeerde Streppel dit naar $310 miljoen. "Onze inschatting is dat we hierop $195 miljoen verliezen. De rest krijgen we zeker terug."

Of Aegon niet te laat reageerde op het debacle van Enron, wilde een van de aanwezige journalisten weten? Storm: "Het was voor ons shockerend dat het zo snel kon afglijden. Maar de mutatie in de top had wel een belletje moeten laten rinkelen, ja."

De winststijging per aandeel Aegon van 12% is conform de marktverwachting, maar ligt aan de onderkant van de bandbreedte van 12 tot 17% die Aegon eerder had afgegeven. Ook de kwartaalcijfers liggen in lijn met de inschattingen van de analisten. In de nettowinst over het vierde kwartaal 2001 zit nog wel de €343 miljoen (€294 miljoen na belastingen) verwerkt die Aegon verdiende met de verkoop van de Mexicaanse joint venture Seguros Banamex. Zonder deze eenmalige meevaller zou de nettowinst over 2001 met nog geen 2% zijn toegenomen.

Het verslechterde economische klimaat was ook terug te zien in de opbrengsten van de verzekeraar. Zo stegen de premie-inkomsten met slechts 4% tot €21,57 miljard. Aegon signaleert bij consumenten een voorkeur voor veilige spaarproducten.

Aegon is vanwege de aanhoudende onzekerheid over de mondiale economische ontwikkeling voorzichtig over de toekomst. Streppel: "Zo'n bate als de Mexicaanse verkoopopbrengst zal niet terugkeren. We realiseren ons ook dat de kredietrisico's niet zomaar zullen verdwijnen."

Op de beurs reageerden gisteren beleggers teleurgesteld op de jaarcijfers en de voorzichtige prognose. Het aandeel daalde met 2,3% naar €26,28. Analisten vonden de resultaten van de verzekeraar op punten tegenvallen. "De groei van het levenbedrijf pakte in het vierde kwartaal lager uit dan gedacht", aldus Andreas de Groot van Fortis Bank. En over de toename van de voorzieningen: "het lijkt er dus op dat het met die obligatieportefeuille minder goed gaat dan ze zelf in eerste instantie hebben gemeld". De Groot kijkt niet op van de €195 miljoen afschrijving op de €310 miljoen Enron-exposure. "Dat is in lijn met de verwachting."

De waarschuwing voor het komende boekjaar noemt de Fortis-analist daarentegen ongewoon voor Aegon. "Daar is iedereen toch wel verbaasd over. Meestal zegt Aegon in deze tijd van het jaar nog niks of iets nikszeggends over de vooruitzichten van het resultaat. Met de verwachting van nul procent groei laten ze doorschemeren dat er waarschijnlijk nog meer voorzieningen gepleegd zullen moeten worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.