De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  OAE ijvert voor
verzoening op Madagaskar

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) proberen in Madagaskar een oplossing te zoeken voor de politieke strijd tussen de zittende president Didier Ratsiraka en oppositieleider Marc Ravalomanana, die zich sinds de verkiezingen van december vorig jaar als rechthebbende op het presidentschap beschouwt. Het conflict loopt hoog op, en kan volgens waarnemers uitdraaien op een burgeroorlog.

Tegenstanders van Ravalomanana, burgemeester van de hoofdstad Antananarivo, hebben barricades opgeworpen om de brandstoftoevoer naar de hoofdstad lam te leggen. Zo willen zij de burgemeester op de knieën krijgen, nadat begin deze week zijn aanhang de regeringsgebouwen in 'zijn' stad had bezet.

In de maanden daarvoor was het politieke en sociale leven al volledig ontwricht door stakingen en demonstraties van honderdduizenden inwoners van de hoofdstad, die dagelijks naar het Plein van de 13e Mei togen om hun steun te betuigen aan oppositieleider Ravalomanana.

Het conflict begon met de presidentsverkiezingen van 16 december van het afgelopen jaar. Volgens de officiële uitslag haalde geen van de kandidaten vijftig procent van de uitgebrachte stemmen en was een tweede kiesronde nodig om een winnaar te brengen. Ravalomanana was echter overtuigd van zijn winst. De 51-jarige oppositieleider riep zich op 22 februari uit tot president en benoemde tegelijkertijd een nieuw kabinet.

De huidige president Ratsiraka is echter allerminst van plan door de zijdeur af te gaan. Hij speelt al sinds 1975 een bepalende rol in de Malagassische politiek. Gedurende zeventien jaar regeerde hij de voormalig Franse kolonie, die in 1960 onafhankelijk werd, met ijzeren hand. Gedwongen door heftige pro-democratische demonstraties stemde hij in 1991 in met de vorming van een nieuw partijenstelsel, dat vrije verkiezingen in 1993 mogelijk maakte. Hoewel hij deze verloor, lukte het hem in 1996 weer herkozen te worden.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen nu massale demonstraties Ratsiraka opnieuw uit het presidentiële paleis hebben verjaagd. Maar meer dan in het verleden wordt gevreesd voor een ernstige confrontatie, waarin het leger mogelijk een rol kan gaan spelen. Zowel generaal Jules Mamizara, minister van Defensie in het schaduwkabinet van Ravalomanana, als generaal Ismael Mounibou, chef-staf van het leger, heeft de legereenheden opgeroepen het politieke conflict niet te laten ontaarden in een bloedige burgeroorlog. Onduidelijk is welke partij binnen het leger de meeste steun geniet.

De Wereldbank heeft Madagaskar gewaarschuwd dat de politieke strubbelingen catastrofaal zijn voor de economie van het eiland. Van de 15 miljoen inwoners leeft 70 procent onder de armoedegrens, waarmee Madagaskar tot de armste tien landen ter wereld behoort.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.