De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Basis in Kaboel rouwt
om dood Duitsers en Denen

   
 

door Hans Kuitert KABOEL - De vlaggen gingen gisteren halfstok op de Duits-Nederlands-Deense basis in Kaboel, nadat woensdag twee Duitsers en drie Denen om het leven waren gekomen toen zij bezig waren twee oude Russische raketten te ontmantelen. Soldaten liepen terneergeslagen over het kamp.

"We houden de wacht. Het werk gaat door, maar mijn kop staat er niet naar", zei een Duitse soldaat bij de poort van de basis even buiten de Afghaanse hoofdstad. Ook bij het 220 man sterke Nederlandse contingent heerste verslagenheid.

Een Duits-Deense onderzoekscommissie zal vandaag arriveren om het ongeluk te onderzoeken. Volgens militairen op de basis van de vredesmacht hadden explosievenexperts twee oude Russische SA-3-raketten naar een speciale vernietigingsplaats gebracht. Daar zou een van de raketten spontaan zijn geëxplodeerd, maar een menselijke fout werd ook gisteren niet uitgesloten.

Alle explosievenopruiming is tot nader order opgeschort. Dat was ook het parool bij de Deense Ontmijningsgroep DDG, een kleine particuliere organisatie van experts, die mijnen en niet geëxplodeerde projectielen onschadelijk maakt op de luchthaven van Kaboel.

Volgens een aangeslagen coördinator Jorgen Sorensen ligt de niet zover van het militaire kamp gelegen luchthaven vol met mijnen, oude raketten en bommen. Daar zijn nog niet geëxplodeerde Amerikaanse projectielen bijgekomen.

Gevaarlijk

"Er mag commercieel niet op Kaboel worden gevlogen, want de startbaan voldoet nog lang niet aan de internationale veiligheidsnormen. Op sommige plaatsen liggen explosieven 50 meter van de baan. Overal zijn mijnenvelden en in loodsen nog oude raketten uit de tijd van de Russen", aldus Sorensen.

Terwijl de vredestroepen in Kaboel in rouw waren gedompeld, ging de strijd tegen Taliban en Al-Qaeda-strijders in de oostelijke provincie Paktia in alle hevigheid door. De Amerikanen bombardeerden de hele dag grottencomplexen bij Shah-e-Kot, terwijl er Amerikaanse en Afghaanse versterkingen werden aangerukt.

De Amerikanen, die ongeveer 900 man grondtroepen hadden ingezet, brachten gisteren nog eens 300 man extra naar het gebied. Hun Afghaanse bondgenoten brachten 1000 man extra in stelling.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.