De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereldwijde kritiek
laat Sjaron koud

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Ondanks harde internationale kritiek op zijn optreden heeft de Israëlische premier Ariel Sjaron zijn 'ijzeren vuist'-politiek tegen de Palestijnen onverminderd voortgezet. Het Israëlische leger trok gisteren met veel machtsvertoon en met meer dan 50 tanks en pantservoertuigen Tulkarem en twee nabijgelegen vluchtelingenkampen op de Westoever binnen.

Tenminste achttien Palestijnen, onder wie twee medische hulpverleners, werden bij de actie gedood en 35 raakten gewond. In de Gazastrook vielen bij de gevechten aan Palestijnse kant nog eens vier doden en in Jenin werd een lid van de Islamitische Jihad gedood bij een Israëlische actie die de Palestijnen een liquidatie noemden.

Het Palestijnse antwoord was een zelfmoordaanslag in een winkelcentrum in Ariel, één van de grootste joodse nederzettingen op de Westoever. Daarbij vond de Palestijn, een lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, de dood en raakten negen Israëli's gewond, van wie één ernstig.

Een aanslag in een koffiehuis in Jeruzalem werd voorkomen omdat oplettende klanten en de café-eigenaar een verdachte man met een grote tas wisten te overmeesteren. In de tas bevond zich een bom die later door experts onschadelijk werd gemaakt.

Verplicht

De Israëlische legercommandant die verantwoordelijk is voor de actie in Tulkarem, Jair Golan, zei gisteren dat zijn manschappen zeker twee dagen in de kampen zullen blijven zoeken naar radicale Palestijnen. De bewoners zijn daarom verplicht binnen te blijven, terwijl het leger huiszoekingen doet.

Tulkarem doet aan als een spookstad. Volgens de gouverneur van Tulkarem, Ezzedine Sharif, is de bezetting "een voortzetting van Sjarons politiek van vernietiging". De gouverneur meent dat het Israël ook niet zal lukken om de gezochte militanten op te pakken. "Die zijn allang gevlogen."

Israël stelt slechts bezig te zijn met terrorismebestrijding, maar de Palestijnse bevolking heeft zeer te lijden onder het Israëlische initiatief. Het zijn ook niet altijd militaire doelen die worden getroffen. In Tulkarem haalden Israëlische bulldozers een schoolplein en een deel van een school overhoop, die door de VN wordt gerund.

Onlangs werd in de Gazastrook nog een blindenschool door een raket geraakt. Verkeer tussen Palestijnse steden is praktisch onmogelijk, waardoor veel Palestijnen niet naar hun werk, de universiteit of het ziekenhuis kunnen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell bezigde gisteren gematigder taal ten opzichte van Israël dan een dag eerder. Woensdag nog had hij het beleid van Sjaron ten opzichte van de Palestijnen gehekeld.

Gisteren nam Powell voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gas terug. "We worden gezien als Israëls steun en toeverlaat, dat zijn we ook en dat zullen we altijd blijven. Volgens Powell kan Arafat veel meer doen om aanslagen te voorkomen dan hij tot nu toe heeft gedaan al maande hij Jeruzalem wel terughoudend te zijn met geweld.

Sjaron legde de Amerikaanse kritiek van woensdag gisteren naast zich neer."De Palestijnse Autoriteit is degene die de oorlog is begonnen, zij heeft de middelen deze te stoppen maar zij geeft er de voorkeur aan deze terroristische oorlog door te zetten", aldus de Israëlische regeringsleider. "Israël heeft de oorlog niet verklaard aan de Palestijnen", zo zei Sjaron.

De Amerikaanse president Bush besloot gisteren toch de Amerikaanse afgezant Zinni naar het Midden-Oosten te sturen. Eerder had Bush gezegd Zinni pas te sturen als het geweld minder was geworden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.