De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kiezer vindt blindheid of
stotteren geen probleem

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM/HEERENVEEN - De uitslag van de raadsverkiezingen die woensdag in 458 gemeenten in ons land werden gehouden, heeft een aantal opmerkelijke personen op het politieke schouwtoneel gebracht.

Als enige gemeente heeft Heerenveen een blinde stadsgenoot gekozen. De 53-jarige Theo Witteveen neemt binnenkort met zijn blindengeleidehond 'Dusty' plaats in de raad voor Leefbaar Heerenveen. "Ik heb één groot voordeel. Als een wethouder nee schudt, heb ik daar totaal geen boodschap aan", zegt Witteveen lachend.

Het blinde raadslid blijkt populair want hij kreeg in Heerenveen de meeste voorkeurstemmen. Om ongehinderd door zijn handicap zijn raadswerk te kunnen doen heeft hij zelf twee spraakcomputers aangeschaft voor maar liefst 4500 euro. Nota's en beleidsstukken worden voorgelezen door een computerstem.

Vijf jaar geleden werd Witteveen door kanker geheel blind. Daarvoor was hij ondernemer in de restaurant- en bungalowparkenbranche. Hond Dusty is inmiddels ook al op de hoogte van de nieuwe bezigheid van zijn baas. "Als ik zeg: we gaan naar de raadszaal, dan brengt hij me er vlekkeloos heen."

Voor Rianne Donders, wethouder Sport voor het CDA in Etten-Leur, zal het een hele moeilijke raadsperiode worden. Ze moet flink op dieet. Bij de Etten-Leurse versie van Big Diet ging Donders een weddenschap aan om voor elke zetel winst van haar partij tien kilo af te vallen. Het CDA won twee zetels en kwam op zeven, wat inhoudt dat de wethouder 20 kilo kwijt moet.

Gestotter

Stotterend raadslid CDA'er Nico de Danschutter uit Bruinisse is het toch gelukt om in de nieuwe gemeenteraad van Schouwen-Duiveland te komen. Hij had 174 voorkeurstemmen nodig en hij kreeg er 525, na een voorkeursactie van een aantal ontevreden CDA'ers.

Enkele maanden geleden kreeg De Danschutter te horen dat hij naar een lagere plaats was gezet vanwege zijn gestotter. "Enkele CDA'ers vonden dat te ver gaan en begonnen met een actie, die tijdens het stemmen werd beloond." De 21-jarige Mariska Otto en 23-jarige Mark Hofma uit Winschoten hebben een nare smaak overgehouden aan de verkiezingen. Toen het stel de gang naar de stembus maakte, bleek dat iemand anders hen al voor was geweest. "Wij vonden het al vreemd dat wij nooit een oproepkaart hadden gekregen,'' vertellen ze. "Zelf wilden we op de ChristenUnie stemmen, maar op het stembureau bleek dat al op wethouder H. Kootstra van GroenLinks was gestemd. Onze oproepingskaarten lagen daar op een stapeltje, ondertekend en al. Onze handtekeningen waren gewoon vervalst", zegt een verontwaardigde Mariska.

De Groningers zeggen dat hun stembiljetten uit de brievenbus waren verdwenen, en op mysterieuze wijze bij de wethouder zijn beland. Zijn vrouw had de biljetten woensdag meegegeven aan twee kennissen die op Kootstra hebben gestemd. GroenLinks wethouder H. Kootstra betreurt de gang van zaken. "Hun oproepingskaarten waren met machtigingen bij ons in de brievenbus gegooid. Wij hebben nooit kunnen vermoeden dat de handtekeningen waren vervalst. Dit is nog nooit voorgekomen." In Dinxperlo komt Leendert van As (67) in de gemeenteraad. Opmerkelijk, want diezelfde Van As was 23 jaar lang de burgemeester van de Achterhoekse gemeente. Van As, die vanwege zijn leeftijd met pensioen moet, was voor het CDA als lijstduwer op een veertiende plek geplaatst. Hij kreeg echter 226 voorkeurstemmen.

"Ik heb al die jaren met heel veel plezier gewerkt in Dinxperlo en wil mij nu de komende jaren in gaan zetten voor deze gemeente. Nee, ik vind het zeker geen stap terug. Je hebt toch ook ex-ministers die in de Kamer plaatsnemen."

Overleden

In Deventer zijn afgelopen woensdag 116 stemmen uitgebracht op de in januari overleden Jan Witvoet (D66). Hij stond als derde op de lijst.De man overleed nadat de officiële kandidatenlijst al bij de Kiesraad was ingeleverd. Een overleden VVD'er heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in 's-Gravenzande negen voorkeursstemmen gekregen. De man stond op plaats 24 van de kieslijst van de liberale partij in het tuindersdorp. Na zijn plotselinge dood, drie weken geleden, kon hij hier volgens een gemeentewoordvoerster niet meer vanaf worden gehaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.