De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Liever in de kroeg'
   
 

DE RONDE VENEN - Zij geloven in hem, veel bewoners van de gemeente De Ronde Venen. En dus is naast Pim Fortuyn ook André Hazes grote winnaar geworden van de woensdag gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Met maar liefst 362 voorkeurstemmen stapt de populaire zanger van het volkslied voor Ronde Venen Belang de gemeenteraad in. "Ik was me een partij zenuwachtig, het leek wel of ik op moest voor een concert!"

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x459, 40kb)
Lijstduwer André Hazes veroverde afgelopen woensdag ook tot zijn eigen verbazing een raadszetel in De Ronde Venen. Gisteren was hij nog steeds een beetje verbouwereerd: "Ik wist niet dat ik zoveel vrienden had!"
We spreken hem de dag erna, in de manege waar zijn kinderen paardje rijden en waar het kersverse raadslid even op adem kan komen, want de telefoon staat natuurlijk niet stil. Hazes wordt al genoemd als wethouder van Cultuur, maar zelf weet hij nergens van. "Ik moet eerst maar eens kijken wat er precies van me verlangd wordt", spreekt hij als een volleerd politicus. "Volgende week hebben we overleg binnen de partij."

Nee, geen haar op zijn hoofd die eraan dacht dat André Hazes in de raad zou komen. "Ik zou liegen als ik zeg dat ik dit verwacht had. Ik kreeg gisteravond bloemen van de burgemeester en die zei: dat is weer eens wat anders dan een bloemetje na een concert. Wat zijn dat eigenlijk, voorkeurstemmen?"

Hazes stond op de onverkiesbare zesde plek, als lijstduwer, maar Vinkeveen sprak ruimschoots zijn vertrouwen in hem uit. Met een olijke lach: "Ik wist niet dat ik zoveel vrienden had! Ik had ook voor mijn vrouw gestemd, want dan kreeg ik sowieso twéé stemmen."

Speerpunt

Voorlopig speerpunt van zijn beleid is het waterskiën. "Een klein dingetje, maar toch. Er zijn mensen die zeuren over het waterskiën bij ons achter op de plas. Van die mensen die altijd wat te zeuren hebben. Dat waterskiën moeten ze gewoon vrijgeven. Ik woon er zelf ook. Ach, niks last. Het is toch gezellig. Net vakantie, ja toch. Dus al die jongens met die waterski's onder hun voeten zullen ook wel op mij gestemd hebben."

Hazes, wie kent hem niet van 'Een beetje verliefd' of 'De vlieger', van de volle stadions, de knakworstjes en de Oranjeballades, is na zijn vijftigste verjaardag vorig jaar een nieuw levenspad ingeslagen. Met een imago van donkere zonnebril, zwarte hoed en stoppelbaard. "Heb er niks mee te maken, joh. Dit speelt al járen! Ik heb vroeger nog op een stoeltje buiten gezeten voor de Plashoeve en tegen gasten geroepen: 'Stem op Dekker!' Gisteren bij de burgemeester was ik ook netjes in pak. Ik heb meer tijd voor mezelf nu. Concerten worden voor me geregeld door meneer Bohnen en de zijnen, en ik hoef maar twaalf keer per jaar de raad bij te wonen. Vergaderen, ik zou gek worden! Nee, ik ga daar niet voor elk wissewasje zitten, al heb ik de laatste weken wel genoten van al die debatjes. Maar ik zit toch liever in de kroeg en daar hoor je echt van alles."

Een beetje sport lijkt hem ook wel leuk. Maar het zingen gaat voor. Hazes is bezig met het Olympisch Stadion, voor een concert ergens in de zomer. Daar kwam hij al als klein jochie, voetballen, daar liggen zijn roots. Wat niet wil zeggen dat die 362 stemmers een lege stoel hebben gekozen. Zo zit Hazes niet in elkaar. "Als iets me niet zint, trek ik heus m'n scheur wel open. Ik ben een emotionele gozer. Het komt allemaal recht uit mijn hart. Ik kan niet anders. Ik ben een gewone jongen." Zijn vrouw kan erover meepraten: "Dré is goudeerlijk!" En dat is geen slechte eigenschap voor een politicus.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.