De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Goed gedaan, Pimmetje!'
   
 

ROTTERDAM - De trappen van 's lands meest besproken stadhuis komen er weer tiptop uit te zien, als schoonmakers met een hogedrukspuit de sporen van een 'verwoestende' verkiezingsavond aan het uitwissen zijn. Nadat Pim Fortuyn de avond ervoor Rotterdam én de rest van het land op z'n kop zette met een historische verkiezingszege, lijkt de rust weer (even) te zijn weergekeerd.

Fortuyn en zijn nieuw opgerichte partij Leefbaar Rotterdam stapten met zevenmijlslaarzen over de Coolsingel en gaven de gevestigde politieke orde in de Maasstad er flink van langs. Liefst zeventien zetels werden binnengehaald, terwijl de naaste concurrenten flink verlies leden of zelfs meer dan gehalveerd werden.

Zo ging de VVD in de Maasstad terug van 9 naar slechts 4 zetels. Het sinds de Tweede Wereldoorlog onneembaar geachte PvdA-bolwerk, al sinds mensenheugenis de grootste partij in Rotterdam, moest bedremmeld toezien hoe Fortuyn de socialisten degradeerde tot een plek aan de zijlijn.

"Net goed", zeggen de 66-jarige F. Hoppener en zijn 64-jarige vrouw C.C. Hoppener-de Goeij, terwijl ze in een stralend voorjaarszonnetje bezig zijn aan hun dagelijkse wandeling door het centrum van de stad. "Het heeft alles te maken met de arrogantie die de zittende politici de afgelopen jaren tentoon hebben gespreid. Grove fouten, zoals de computerproblemen bij de belastingdienst werden met de mantel der liefde bedekt. Het kostte de stad miljoenen, maar de verantwoordelijk wethouder mocht uiteindelijk gewoon blijven zitten."

Protest

Hoppener is al veertig jaar lid van de PvdA en stemde tot de dag van gisteren altijd op die partij. "Maar toen PvdA-wethouder Els Kuijper vlak voor de verkiezingen aankondigde absoluut niet met Fortuyn te willen samenwerken hield het voor mij op. Ik vind dat politici, ondanks de onderlinge tegenstellingen, altijd met elkaar moeten blijven praten. Dat is een van de grondbeginselen van de democratie. Uit protest heb ik nu dus juist op Pimmetje gestemd."

In de broodjeszaak van David Hazenbroek (24) aan de Pannekoekstraat is de eclatante stembusoverwinning van Fortuyn, net als in veel andere horecagelegenheden, het gesprek van de dag. "Hij heeft de politiek wakker geschud", vindt Hazenbroek, terwijl hij een omelet bakt. "Ikzelf kon nu niet op hem stemmen omdat ik niet in de stad woon, maar anders had ik dat zeker gedaan." Lachend voegt hij eraan toe: "Nee, een broodje Fortuyn zet ik niet op de kaart. Dat gaat me weer net iets te ver."

De 19-jarige Rotterdamse rechtenstudente Romy Hartman vindt het juist absurd dat zoveel stadgenoten voor 'professor Pim' zijn gegaan. "Veel mensen zullen dat uit onvrede hebben gedaan. Nu hij ineens zó veel zetels heeft gehaald, heeft een deel van deze proteststemmers daar wellicht al weer spijt van. Je zit toch vier jaar aan zo'n man en z'n partijgenoten vast", aldus de langharige brunette, die deze keer overigens zelf voor het eerst mocht stemmen en vol overtuiging het vakje van de VVD rood kleurde.

Voor de van oorsprong Irakese medewerker Azad Arif van de gemeentelijke reinigingsdienst Roteb is de verovering van het stadhuis door Fortuyn een zwarte dag. "Een aantal jaren geleden ben ik mijn eigen land ontvlucht vanwege Saddam Hoessein. Mijn vrouw en kinderen moesten achterblijven. Die heb ik in jaren niet meer gezien. En nu word ik in de stad waar ik mij veilig voelde, geconfronteerd met een man die mensen zoals ik zo veel mogelijk buiten de deur wil houden."

Terwijl hij met zijn hoofd richting het Rotterdamse stadhuis knikt, zegt Arif vastbesloten: "Als Fortuyn hier straks de baas wordt, hang ik mijn Roteb-overall aan de wilgen. Onder iemand met zulke denkbeelden wil ik niet werken."

Het Rotterdamse echtpaar Dirk-Jan (65) en Annemarie van Kleef (73) zeggen Fortuyn en zijn Leefbaar Rotterdam juist wél een kans te willen geven. "Als ondernemer heb ik eigenlijk altijd op de VVD gestemd. Maar dit keer ben ik daarvan afgeweken, omdat ik vind dat de Rotterdamse politiek een flinke poetsbeurt nodig heeft. Er moet maar eens een frisse wind door het stadhuis waaien", aldus Dirk-Jan van Kleef.

Zijn vrouw Annemarie vult aan: "Pim Fortuyn heeft tot nu toe al veel dingen geroepen over wat er volgens hem allemaal beter moet in deze stad. Wij willen hem de gelegenheid geven om zich in de komende vier jaar te bewijzen. Hij moet nú laten zien dat hij het ook inderdaad aankan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.