De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Hoon over optreden Melkert

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - PvdA-leider Melkert heeft de hoon en verbazing van politiek Den Haag over zich afgeroepen door zijn opvallend chagrijnige optreden tegenover Pim Fortuyn tijdens het nachtelijke televisiedebat met alle lijsttrekkers na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Inmiddels heeft de VVD besloten de komende weken een veel hardere campagne te gaan voeren om de verloren kiezers terug te winnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Terwijl Pim Fortuyn na de verkiezingsuitslag glunderend rondloopt, staat PvdA-lijsttrekker Melkert in een hoekje te kniezen. (Foto: ANP)
Het was gisteren in politiek Den Haag het gesprek van de dag dat de zeer getergde Melkert geen zin had in ook maar enig contact met Pim Fortuyn, de grote overwinnaar van de verkiezingsdag. Zelfs na afloop van het tv-debat, toen de lijsttrekkers afscheid namen, negeerde hij Fortuyn, die hem daarop met een cynisch "Dag meneer Melkert!" vaarwel zei.

Onprofessioneel en onfatsoenlijk gedrag heet dat in politiek Den Haag. "Hij heeft zijn masker afgedaan en toonde zijn ware gezicht'', aldus prominente politici van VVD, CDA en D66. Ook in Melkerts eigen partij zeggen gezaghebbende fractieleden dat hun lijsttrekker daarmee "een strategische fout'' heeft gemaakt.

Minachting

"Melkert had zijn ergernis en minachting over Fortuyn moeten inhouden'', heet het in het PvdA-kamp, "ook al verafschuwt hij diens klakkeloze kritiek en zijn gebrek aan alternatieven voor het gevoerde beleid".

Melkert behandelde Fortuyn volgens velen zoals vroeger Joop den Uyl neerkeek op de toenmalige CDA-leider Dries van Agt als deze volgens de oud-PvdA-premier "ook maar wat zei''.

Melkert zelf haalde gisteren publiekelijk zijn schouders op over de felle kritiek op zijn optreden in het tv-debat. "Dat er een groot verschil met het gedachtegoed van Fortuyn is, wilde ik niet verbloemen", aldus de PvdA-leider, die wel toegaf dat hij geen beste beurt heeft gemaakt. "Het was een vermoeiende dag geweest en Fortuyn raakte een gevoelige snaar door immigratie te omschrijven als 'dweilen met de kraan open'. Ook de slechte verkiezingsresultaten vielen mij enorm tegen.''

Volgens PvdA-campagneleider Benschop was Melkert emotioneel vanwege het verlies van zijn partij en was diens afkeer van Fortuyn "een menselijke reactie''. Aan de campagnestrategie wil de PvdA niet sleutelen.

Wel gaat premier Kok zich de komende tijd met de campagne bemoeien om uit te leggen welke goede dingen het paarse kabinet heeft gedaan. Hij vind de aandacht voor de onvrede met Paars onevenredig groot.

Door de gigantische zege van Fortuyn gaat de VVD haar campagnestrategie radicaal wijzigen. De liberalen vrezen dat hun omvang met de dag kleiner wordt. De liberalen willen de nadruk leggen op het 'dreigende' gevaar dat een stem op Fortuyn feitelijk een stem voor het premierschap van Melkert is. "We gaan er keihard tegenaan'', aldus de VVD-top, die inziet dat er niet langer schouderophalend aan Fortuyn voorbij kan worden gegaan. Ook Dijkstal kreeg in het verkiezingsdebat totaal geen vat op Fortuyn.

Om de kiezers terug te winnen, zullen de liberalen "stad en land aflopen'' om hen duidelijk te maken dat de PvdA de oplossingen voor onder meer het asielbeleid, de wao en een nieuw ziektekostenstelsel blokkeert.

De VVD is absoluut uitgekeken op de PvdA. De liberalen sluiten officieel geen enkele partij uit, maar koersen aan op een coalitie met CDA en D66, waarin de VVD als grootste partij de premier kan leveren. Dijkstal moet dan minister-president worden en Zalm de fractieleider in de Kamer.

Bij het CDA is het groot feest. "We hebben 86 raadszetels gewonnen en in de peiling zitten we in de lift", aldus partijleider Balkenende, die zijn medewerkers en fractieleden in de Kamer bij elkaar riep en op gebak trakteerde. "Het wordt nu knokken tot 15 mei, maar voor het CDA liggen er geweldige kansen. Paars is uitgespeeld en dat is een groot verschil met vier jaar geleden", aldus Balkenende.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.