De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ook Ferry loopt
over naar Fortuyn

door Stan Huygens

   
 

AMSTERDAM - Op 15 maart maakt prof. dr. Pim Fortuyn zijn lijst met kandidaten voor de Tweede Kamer bekend, maar ik kan vandaag weer de naam van een bekende Nederlander onthullen. Dr. Ferry Hoogendijk (68), al vijftig jaar lid van de VVD, is overgelopen naar het kamp van professor Pim. "Afgelopen maandag had ik een gesprek met Fortuyn, hij vroeg of ik in de voorhoede zou willen spelen. Ik kom bij de eerste tien op zijn lijst. Ik heb diezelfde dag meteen mijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Dat vond ik netjes", aldus Hoogendijk.

Ferry was een VVD-coryfee. Hij was al jong voorzitter van de JOVD afdeling Gouda en Den Haag, later was hij lid van het hoofdbestuur en van 1980 tot 1987 voorzitter van de VVD Mediacommissie. Bij een paar formaties was er zelfs sprake van dat Hoogendijk namens de VVD in de regering zou gaan zitten.

Maar Hoogendijk ziet de huidige VVD niet meer zitten. "Dijkstal schurkt tegen links aan. Wiegel staat buitenspel en Bolkestein zit in Brussel. Als Wiegel lijsttrekker was geweest, zou dat Fortuyn de helft van de stemmen kosten."

Hoogendijk heeft het Paarse kabinet niet hoog. "Hoe is het mogelijk dat in ons land met een erg hoge welvaart de politiek het laat afweten op de meest essentiële gebieden als onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid?"

Drastisch

Maar zo'n overstap is toch wel drastisch. "Luister", zo zegt de oud-hoofdredacteur van Elseviers Magazine, "Velen zijn het met Fortuyn eens aan de borreltafel, maar doen zelf niets. Dat is mij te gemakkelijk. Ik ben het met Fortuyn eens en wil met hem dingen in dit land veranderen. Daarom wil ik graag volksvertegenwoordiger zijn."

Verschil van mening

Hoogendijk verschilt alleen van mening over een stukje asielbeleid: "Voor echte politieke asielzoekers moet er natuurlijk altijd plaats zijn. Maar dat gaat dan om tientallen, hoogstens honderden. We kunnen niet doorgaan met het huidige asielbeleid. Het opnemen van duizenden economische gelukszoekers betekent een ontoelaatbare belasting van onze samenleving".

"Bolkestein zei onlangs, dat over 15 jaar de absolute meerderheid in de vier grote steden van buitenlandse herkomst is! Hij vond ook dat de politici die dat hebben toegelaten, Kok voorop, een zware verantwoordelijkheid dragen met hun getalm en getreuzel, hun onbegrip en kortzichtigheid. Dat is harde taal van de liberaal. Maar hij vergeet er bij te zeggen dat zijn partij volledige verantwoordelijkheid draagt voor dat beleid. En nu Pim Fortuyn de vinger op de zere plek legt, wordt hem populisme verweten."

"Bolkestein heeft zich vier jaar geleden laten kiezen en is toen naar Brussel gegaan. Zo kan ik het ook. En dan vier jaar later vertellen dat de boel in het honderd is gelopen, terwijl de VVD zelf meeregeert. Je moet maar durven."

Jammeren

"En dan jammeren dat er een vertrouwensbreuk is opgetreden tussen de kiezers en de gevestigde partijen, die te veel op elkaar zijn gaan lijken. Er viel niet meer te kiezen en daarom blijven veel kiezers thuis. Pim Fortuyn heeft de politiek weer tot leven gebracht. En ik steun hem. Het moet afgelopen zijn met de 'sorry-democratie'. Er wordt teveel onder het tapijt geveegd."

Hoogendijk is gepromoveerd op een proefschrift over politieke propaganda. "Dat kan ik nu eens mooi in de praktijk brengen."

Onderwijs

Hij heeft Pim gevraagd de portefeuille onderwijs te mogen behartigen. "Mijn vrouw is lerares en ik heb nog een dochter van twaalf op school."

En als het succes van Fortuyn zo overweldigend wordt en men in de regering komt? "Als er ooit met ons geregeerd gaat worden dan moet Wiegel premier worden en niet Dijkstal, die zo graag met links samenwerkt", aldus dr. Ferry Hoogendijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.