De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 8 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland compleet
in ban van seks

   
 

door Emile Bode en Martijn Koolhoven AMSTERDAM - De Nederlandse seksindustrie is uitgegroeid tot een bedrijfstak waarin jaarlijks ruim 1,6 miljard euro (3,6 miljard gulden) omgaat. Sommige bedrijfsonderdelen zoals internetseks en erotische verzendhuizen groeien als kool. Pornovideo's, dvd's en vibrators zijn niet aan te slepen.

Steeds meer vrouwen hullen zich in pikante lingerie. Bijna 50.000 Nederlanders brengen dagelijks een bezoek aan een prostituee, in totaal zo'n 17,5 miljoen keer per jaar.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 38kb)

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een omvangrijk onderzoek van De Telegraaf. Nooit eerder is serieus onderzoek naar de verdiensten verricht, omdat vooral de prostitutie zich grotendeels in het illegale circuit afspeelde. In oktober 2000 werd het bordeelverbod echter opgeheven.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek noch de ministeries en onderzoeksinstellingen beschikken over harde cijfers. Acht jaar geleden gingen wetenschappers van de Erasmus Universiteit nog uit van een omzetraming in de seksindustrie van ruim 900 miljoen euro (2 miljard gulden). Het werkelijke bedrag ligt veel hoger.

Internet

Nederland is onmiskenbaar in de ban van de seks. Inmiddels surft meer dan 20% van de internetters naar erotische sites. In de maand januari werden alleen al thuis minstens 47 miljoen sekspagina's (pageviews) bekeken. Nederlandse sekssites zijn ook zeer populair in het buitenland. De meest bekeken sekssite ter wereld is in ons land gevestigd en trekt dagelijks het onwaarschijnlijke aantal van 1,5 miljoen bezoekers, van wie 80% uit het buitenland.

Ruim de helft van de seksomzet komt uit de prostitutie. Deze branche staat momenteel onder druk. Door de afschaffing van het bordeelverbod is er een tekort aan prostituees met de Nederlandse nationaliteit. Zij willen liever in het illegale circuit werken. De bedrijven die bonafide willen opereren, klagen over tegenwerking van gemeenten en de belastingdienst en ondervinden concurrentie van zwartwerkers.

Tarieven

Opvallend is dat de tarieven van prostituees de afgelopen twintig jaar amper zijn gestegen. Het begintarief bij een raamprostituee was ondanks de geldontwaarding al jaren zo'n 25 euro. Inmiddels is dat gestegen tot circa 35 euro (75 gulden). Ook de entree in luxere clubs (50 euro voor een half uurtje) is al tijdenlang onveranderd. De inkomsten van de meeste prostituees zijn lager dan algemeen wordt verondersteld.

Een toenemend aantal klanten vindt gewone seks niet meer vanzelfsprekend. Zij verlangen seksuele handelingen waarvan veel prostituees niet gediend zijn. Er is sprake van 'spelverruwing'. Een andere trend is de parenclub; elk weekeinde gaan vele duizenden Nederlanders op avontuur in deze 'seksboerderijen'.

De komende weken wordt u in de zaterdagkrant uitvoerig geïnformeerd over alle facetten van de Nederlandse seksindustrie.

Morgen in De Telegraaf het eerste deel: de groeistuipen van de internetseks.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 8 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.