De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Stormloop op prikken nekkramp
   
 

door René Steenhorst DEN HAAG - Angst voor besmetting met de meningokokkenbacterie type-C drijft steeds meer ouders ertoe hun kinderen met spoed te laten inenten. Velen willen niet wachten op de landelijke vaccinatiecampagne, die eerder deze week door minister Borst (Volksgezondheid) is afgekondigd en die over enige maanden van start dient te gaan. Zij willen dat hun kinderen onmiddellijk worden beschermd tegen deze veroorzaker van nekkramp.

Huisartsen en GGD's in alle delen van het land worden momenteel geconfronteerd met steeds meer verzoeken om inenting en vragen over de eventuele bijwerkingen van het vaccin. Dat bevestigt ook de Nederlandse Meningitis Stichting te Soest, waar de telefoons roodgloeiend staan.

Voldoende

Volgens het Landelijk Coördinatieorgaan Infectieziekten (LCI) is er voldoende vaccin voorhanden om aan particuliere vaccinatie-verzoeken te voldoen. Sommige huisartsen en apotheken vrezen echter dat zij binnen de kortste keren geen nieuwe injecties meer zullen kunnen bestellen.

Dit, omdat de fabrikanten hun voorraden sparen voor de landelijke en regionale campagnes.

De sterk toegenomen druk op de hulpverlening staat niet los van de dramatische besmettingsgevallen in de omgeving van Eindhoven. Gisteren overleed in het Brabantse Soerendonk een elfjarige jongen aan de gevolgen van nekkramp. Volgens burgemeester Jorritsma van de gemeente Cranendonck (waarvan Soerendonk deel uitmaakt) is bij nog twee andere jongens van 15 en 17 jaar eveneens een besmetting met meningokokken-type C vastgesteld. Zij zouden niet in levensgevaar verkeren.

Eerder deze week werd besloten de leerlingen van twee scholen in Rosmalen (en hun gezinsleden onder de 19 jaar) te vaccineren. Dat gebeurt woensdag 6 maart door de GGD-Hart voor Brabant. De dag erna worden 7000 kinderen en jongeren onder 19 jaar door de GGD Rivierenland ingeënt. Het gaat hier om leerlingen van de Cambium Scholengemeenschap te Zaltbommel, als ook jongeren uit omliggende woongebieden.

De landelijke campagne die mevrouw Borst deze week aankondigde zal, aldus een woordvoerster van het ministerie van VWS, "zo snel als mogelijk is" beginnen. Maar een exact moment voor die start is er nog niet. Het organiseren van vaccinatie voor zo'n 3,5 miljoen kinderen en jongeren tussen nul en 19 jaar is een buitengewoon complexe operatie. De Gezondheidsraad heeft uitgerekend dat deze massale inhaalvaccinatie zo'n €80 miljoen gaat kosten en in de loop der tijd 200 levens zal redden. Bovendien zal ook een veelvoud aan gehandicapte levens voorkomen kunnen worden.

Voor ouders die vooruitlopend op de campagne(s) vaccinatie voor hun kinderen willen, speelt geld geen enkele rol. "Het maakt me niet uit of het nu 500 of 1000 euro kost en straks gratis is", zegt een moeder uit Amstelveen. "Ik wil niet het risico nemen van enkele maanden wachten om de vaccinatie dan gratis te krijgen." De kosten per injectie zijn €27 tot €36. Daar komen de consultkosten van de huisarts nog eens bij: ruim €21. Een vader uit Tricht in de Bommelerwaard is woedend dat sommige huisartsen daar niet actief meewerken aan individuele verzoeken om vaccinatie. Bij navraag blijken zij te willen wachten op de vaccinatiecampagne die daar aanstaande is.

Volgens projectleider meningitis-vaccins dr. L. van Alphen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Bilthoven heeft het "slechts beperkt nut" om noodvaccinaties uit te voeren in de Bommelerwaard en in de Brabantse plaatsen Rosmalen en Soerendonk. "Noodvaccinatie kan zeker eventuele nieuwe gevallen van nekkramp voorkomen. Maar de maatregel is vooral bedoeld om onrust onder de bevolking te voorkomen."

Volgens het RIVM wordt momenteel 38 procent van de huidige meningokok-besmettingen veroorzaakt door de C-variant. Tegen de B-variant, die net als type-C bloedvergiftiging (sepsis) kan veroorzaken, bestaat nog geen vaccin. Dat middel wordt wel ontwikkeld, maar projectleider Van Alphen denkt dat het nog zeker enkele jaren duurt voordat het voldoende is getest en op de markt komt. Vaccinatie tegen variant-C geeft, volgens prof. dr. J. Huisman, oud-hoogleraar infectieziektenbestrijding en lid van de commissie Rijksvaccinatieprogramma van de Gezondheidsraad, hoegenaamd geen bijwerkingen: "Op de plek van de inspuiting kan de huid wat rood worden en soms wat zwellen en pijnlijk zijn. Soms is er korte tijd wat verhoging. Maar daarmee houdt het eigenlijk op."

Voor kinderen boven één jaar is de vaccinatie eenmalig en beneden het jaar dienen de kinderen drie maal te worden geïmmuniseerd. Dit omdat hun immmuunsysteem nog niet krachtig genoeg is. Pas daarna kan op een goede bescherming worden gerekend.

Het ministerie van VWS heeft een gratis telefoonlijn geopend (0800-3008051) voor informatie over meningokokken. Deze is het komend weekeinde open van 09.00 tot 17.00 uur. Op werkdagen is de lijn tot 21.00 uur open. De lijn is de afgelopen dagen ruim 4600 maal gebeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.