De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hockeyers weerstaan de hitte en Nieuw-Zeeland
   
 

KUALA LUMPUR - Met een door de verzengende hitte doorweekt overhemd aan stapte bondscoach Joost Bellaart gisteravond de perskamer binnen, waar de airconditioning op volle toeren stond te blazen. Zijn Nederlands hockeyelftal had in de eerste wedstrijd om dit wereldkampioenschap zojuist op simpele wijze het zwakke Nieuw-Zeeland met 4-0 aan de kant gezet en dat gebeurde op een manier, die volledig beantwoordde aan de opzet vooraf: zuinig spelen en niet smijten met je krachten als dat niet strikt nodig is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Marten Eikelboom opent de score in het duel met Nieuw-Zeeland. (Foto: ANP)
Bellaart: "Het was ook in de dug-out bijna niet uit te houden. Dit was de warmste dag tot nu toe in Maleisië en van mijn Australische collega hoorde ik, dat in de vroege morgen hockeyen ook al bijna niet te doen was. We hebben dan ook bewust zuinig gespeeld en je krachten sparen is de enige manier om hier straks tegen de Aziatische tegenstanders een kans te hebben. We spelen op dit WK negen wedstrijden binnen twee weken en je koopt er helemaal niets voor als je jezelf over de kop gaat jagen."

Bellaart keek naar de wedstrijd, waarvoor 5000 toeschouwers kwamen opdraven (voor de laatste wedstrijd van het gastland Maleisië tegen Australië zaten er twee keer zoveel mensen op de tribune) alweer vooruit naar de dag van morgen. De spelersbus vertrok onmiddellijk naar het hotel, waar de voorbereiding werd gestart op het duel met Argentinië. Dat Zuid-Amerikaanse land is een heel andere tegenstander, waar Oranje historisch gezien altijd de handen vol aan heeft. Bellaart: "Een veel betere ploeg ook dan Nieuw-Zeeland."

In Kuala Lumpur, een metropool met meer dan twee miljoen inwoners, komt het kwik nauwelijks beneden de 30 graden. De organisatie had de openingsceremonie om twee uur 's middags gepland, maar er kwam geen hond kijken in het fraaie stadion, dat plek biedt aan 15.000 toeschouwers. De Maleisiërs bleven thuis omdat de meedogenloos brandende zon loodrecht aan de hemel stond en lieten er de 'satay' en 'nasi lemak' niet voor staan.

De organisatie had eerder al besloten dat de wedstrijden op dit tiende wereldkampioenschap alleen 's morgens en 's avonds worden gespeeld, maar veel maakt het eigenlijk niet uit. Ook mogen de zestien deelnemende landen bij iedere wedstrijd zeven in plaats van vijf spelers op de reservebank hebben en er werd door de coaches dan ook volop en intensief gewisseld. De hitte zal tijdens dit toernooi waarschijnlijk van doorslaggevende betekenis zijn en ploegen als Pakistan, India en Maleisië zijn in dat opzicht absoluut in het voordeel.

Precies 27 jaar geleden werd hier voor het laatste een WK gehouden en de finale ging toen tussen India en Pakistan. Het werd de enige keer dat India in de geschiedenis wereldkampioen werd. Overigens verloor Nederland in datzelfde toernooi zijn eerste wedstrijd tegen... Nieuw-Zeeland met 2-1.

De Kiwi's, die zich in Edinburgh voor dit WK hadden geplaatst en vijf keer aan een wereldkampioenschap deelnamen, maar nooit hoger dan de zevende plaats eindigden, konden gisteren weinig laten zien omdat Oranje met een ontketende Van Wijk en Buma zeer sterk en voortvarend uit de startblokken schoot. Binnen tien minuten stond het al 2-0 door goals van Bram Lomans (hij pushte uit de eerste de beste strafcorner kiezelhard raak) en Marten Eikelboom en Nederland nam onmiddellijk gas terug. Het kwam het niveau van de wedstrijd bepaald niet ten goede. In de 22e minuut van de tweede helft viel pas de 3-0. Eikelboom passte knap op de geheel vrijstaande Van Wijk, die op zijn beurt Piet Hein Geeris op maat bediende.

Het was ten slotte Teun de Nooijer die uit de rebound van de vijfde strafcorner van Taekema de eindstand op 4-0 bepaalde. Oranje eindigde de wedstrijd met tien man, omdat Diederik van Weel vlak voor tijd met geel naar de kant moest. Veel te zwaar gestraft, want de overtreding die de Bloemdaler maakte, stelde nauwelijks iets voor en een groene kaart (waarschuwing) was dan ook beter op zijn plaats geweest.

Het maakte allemaal niets meer uit. Oranje won zijn wedstrijd zoals het wilde, zonder tot het uiterste te hoeven gaan. Dat wordt vanavond anders tegen de getergde Argentijnen die hun openingswedstrijd met 5-2 van favoriet Duitsland verloren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.