De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Mevrouw het zilver, meneer het goud

Van onze medewerker

   
 

EINDHOVEN - "Zo", zei Miel Rozendaal zaterdag in Eindhoven. "Dat was dat. Nu begint Salt Lake City pas in mijn gedachten te leven. Eerder heb ik me er geen moment druk om gemaakt. Waarom ook? Van hier af kan ik er toch niks aan doen." Rozendaal had zijn opdracht voltooid: de Essent-cup is na achttien wedstrijden definitief voor hem. Op dat moment kon de rijder uit de TVM-formatie slechts hopen dat zijn vriendin Gretha Smit vijf uur later die knappe prestatie in de schaduw zou plaatsen... Een topweekeinde derhalve voor het verliefde schaatskoppel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x299, 22kb)
Miel Rozendaal.
"Voor mij is het winnen van deze cup een hoogtepunt. Daarom heb ik ook niet met de gedachten gespeeld om naar Salt Lake af te reizen. Dat hoort niet als je voor het eerst in je leven zo'n prijs in de wacht kunt slepen en dat wilde ik bovendien ook niet. Ik wilde die beker in mijn handen kunnen houden", sprak een dolgelukkige Rozendaal in Eindhoven. Bert Jan van der Veen kon hem daar dit weekeinde niet meer van afhouden.

De finalewedstrijd om de Essent-cup had zaterdag alles wat een finale moet hebben om te boeien: tactische blunders en meesterzetten, opgevers en uitvallers, maar bovenal een attractief koersverloop. Yoeri Lissenberg plaatste de beslissende ontsnapping. In een sterke remonte reed Henk Angenent weliswaar nog naar de sprinter uit Almere toe, maar die zag - ondanks een arm in het gips vanwege een polsbreuk - in de sprint zijn kans schoon en boekte zijn enige zege in de Essent-Cup.

Hoewel de strijd om de eindzege in principe al van alle spanning was ontdaan, deed Bert Jan van der Veen toch enkele pogingen om zijn theoretische waterkans te grijpen. Alleen als de Fries de laatste wedstrijd met een ronde voorsprong op Miel Rozendaal zou winnen, kon hij het klassement nog op zijn naam schrijven. Op twintig ronden van het einde pakte hij zelfs een halve baan voorsprong, maar Rozendaal riep zijn rivaal van Nuon in hoogsteigen persoon tot de orde. Zelfs de grootste fantasten geloofden toen niet meer in een wonder.

"Ik ben dolblij met die tweede plaats", vertelde Van der Veen na afloop. "Het was mijn grootste zorg om die klassering veilig te stellen. Een korter resultaat in het KNSB-klassement heb ik nooit gehaald. Van de andere kant: het is een seizoen geworden zonder zeges. Gewoon omdat je helemaal geen ruimte meer krijgt."

Al vroeg in het seizoen greep Rozendaal twee keer de zegebloemen. Daardoor reed hij al vanaf de eerste 'manche' in het oranje leiderspak van de Essent-cup. Vanaf dat moment was het echter ook voor hem met de ruimte gedaan. "Het is een uitdaging om volgend jaar mijn sprint verder aan te scherpen. Nu reed ik voor de cup; dat gaat ten koste van zeges. Ik weet dat er jongens zijn met meer sprinttalent, maar komend seizoen hoop ik toch vaker voor de ritoverwinningen mee te doen. Nu was het mijn taak om die cup binnen te halen. Volgend jaar vlieg ik er vol weer in."

Jos Niesten is vastbesloten om na dit seizoen zijn functie als ploegleider van Frisia neer te leggen. De voormalig schaatscrack kan niet leven met de wetenschap dat tegen de afspraken in zonder zijn medeweten aan de ploeg gesleuteld wordt. Aangenomen wordt dat Frisia-baas Dirk Scheringa na terugkomst uit Salt Lake City de komst van Jan Maarten Heideman naar zijn ploeg bekend maakt. Niesten is echter tot zijn woede niet bij het aantrekken van 'Heidi' betrokken geweest en trekt zijn conclusies.

Mannen (150 ronden): 1. Lissenberg, 2. Angenent, 3. Schmitz. Eindklassement: 1. Rozendaal 365,2 pnt., 2. Van der Veen 324, 3. Heideman 321,6.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.