De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Roda lijkt Peyton Place wel"

Van onze speciale verslaggever

   
 

KERKRADE - Kerkrade begint stilaan weer een moeilijk neembare veste in de Nederlandse competitie te worden. Na de zeges op FC Twente en FC Utrecht won Roda JC ook de derde thuiswedstrijd na de winterstop tegen Willem II. Achter de 2-0 zege van de thuisploeg stak geen oogstrelend voetbal, maar de karaktertrekken van het oude, succesvolle Roda JC, ploeggeest en mentaliteit, beginnen langzamerhand ook zichtbaar te worden in het elftal van Georges Leekens.

De rode kaart van Gregoor van Dijk na ruim een half uur was onbewust het signaal voor de Limburgers om de mouwen op te stropen. Hoewel de ploeg al na vier minuten via een mooi lobje van Bernard Tchoutang op voorsprong kwam, speelde het daarna tam en ongeïnteresseerd. Toen Van Dijk na een domme overtreding op Yassine Abdellaoui zijn tweede geel kaart ontving, werd iedereen wakker geschud. "Voor het eerst sinds lange tijd stond ik weer in de basis. Misschien wilde ik me té graag bewijzen", bekende Van Dijk zijn fout.

Leekens legde daarna niet de nadruk op de defensie, maar bleef redelijk offensief met een 4-2-3 formatie spelen waarbij Garba Lawal en Marc Nygaard een belangrijke rol centraal op het middenveld vertolkten. Door die opstelling bleef de defensie van Willem II continu de druk van de Roda-aanval voelen. Al speelden de Tilburgers een heel matige wedstrijd. Het geloof in eigen kunnen in het team van Hans Westerhof lijkt de laatste weken tot een nulpunt gedaald. Zelfs het inbrengen van stormram Mariano Bombarda veranderde daar weinig aan.

De tien Roda-spelers hadden geen kind aan de 'tricolores'. Toen Garba Lawal in de 58e minuut het Afrikaanse succes compleet maakte en voor de 2-0 tekende, was de wedstrijd gespeeld. Een opsteker voor Roda JC met het oog op de return tegen AC Milan aanstaande donderdag in het San Siro. "Dat zal een makkelijker duel worden", keek Leekens vooruit. "Deze wedstrijd was voor ons veel belangrijker. Er was de druk dat we hier moesten winnen. Anders bleven we in de problemenzone staan."

Leekens omschreef zichzelf in zijn eerste maanden bij de geel-zwarten als een crisismanager. "Langzamerhand begin ik een goed gevoel te krijgen. Er wordt weer gevochten en de mentaliteit staat me aan. Fysiek en mentaal staat het team er heel sterk voor. Daar is in de winter keihard aan gewerkt. Looptrainingen worden door de jongens niet als leuk en plezant ervaren, maar ik ben hier niet aangenomen om plezier te maken. Mijn taak is om de club te redden. We zijn nog ver verwijderd van de perfectie, maar het doet me deugd om te zien dat het elftal zeker tien procent naar elkaar toe is gegroeid. Ik probeer een team te creëren, waarin iedereen even belangrijk is in dienst van het collectief."

Dat een dergelijke sfeer creëren bij het altijd broeierige Roda JC een moeilijke taak is, heeft Leekens inmiddels ondervonden. Hij vergeleek de club zelfs met een bekende Amerikaanse soapserie uit de jaren zeventig. "Roda JC lijkt Peyton Place wel", benadrukte Leekens. "Altijd speelt hier wel iets. Het is een héél levendige club. Als er niets aan de hand is, dan maken ze hier wel iets. Altijd doen er wel verhalen de ronde. Helaas is er bij sommige personen geen zelfcontrole, daarom komen sommige verhalen bij de buitenwereld terecht. Gelukkig ben ik veel gewend. Als bondscoach van België had ik met de Waalse pers veel meer te verduren."

Toch past 'kameleon' Leekens goed in deze rumoerige omgeving. De Belg is een sluwe vos die met zijn charme perfect mensen kan inpakken. Het overgrote deel van de selectie heeft zich inmiddels achter hem geschaard. Hoewel er op de achtergrond nog steeds twee groeperingen, het Limburgse kamp (Van der Luer, Zafarin en onder meer Senden) en de kern rond Kalac en Vrede, hun stem laten horen, begint de eenheid in het team te groeien. De ploeggeest en strijdwijze tegen Willem II waren daar een goed bewijs van.

Roda JC - Willem II 2-0 (1-0). 4. Tchoutang 1-0, 58. Lawal 2-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 13500. Rode kaart: 31. Van Dijk (Roda JC). Gele kaart: Lachambre (Roda JC), Abdellaoui (Willem II).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.