Alle uitslagen, standen, programma's
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

RKC bevrijdt zich van alle degradatiezorgen

AMSTERDAM - Ondanks een vaste plaats in de middenmoot maakte RKC zich zorgen over de gehate deelneming aan de nacompetitie. "Daarom was de wedstrijd tegen AZ zo cruciaal voor ons", bekende trainer Martin Jol opgelucht na de winst van 3-2. Met angst had RKC naar de stoet van inlopende achtervolgers gekeken. "Onderin worden meer punten gepakt dan ooit. Het lijkt de Bundesliga wel. Vroeger was je met 27 punten veilig. Nu heb je misschien wel veertig punten nodig om bij de laatste drie weg te blijven", schatte Jol in.

De zege tegen AZ telde dubbel; zelf punten pakken en de concurrent verder op achterstand zetten. "Voor je het weet, val je terug naar de twaalfde of dertiende plaats en nemen de zorgen meteen toe", zo hamerde Jol in de voorbereiding op het treffen met een van die naderbij sluipende lotgenoten. Slim gebruikte de trainer late afzeggingen van belangrijke spelers (Ricky Hoogendorp, Jochen Janssen) om het elftal op te peppen.

Vanaf de aftrap toonde RKC de noodzakelijke agressie, inzet en collectiviteit tegen het slappe AZ. "Wij konden niet datgene opbrengen wat ons tegen Ajax en Sparta lukte", treurde trainer Henk van Stee, die na een half uur Max Huiberts met een dikke enkel kwijtraakte.

Fortuinlijk en tegen de verhouding in glipten de bezoekers in de 10e minuut naar 0-1. Kenneth Perez profiteerde van onachtzaamheid van Patrick van Diemen. Een kwartier na rust speelde AZ echter een verloren wedstrijd. Alleen de thuisclub verdiende de punten: 1-1 in de 15e minuut van Robert Fuchs, 2-1 in de 60e minuut van Santi Kolk en 3-1 in de 74e minuut van Michael Lamey. De 3-2 van Robin Nelisse in blessuretijd was zonder betekenis.

Dankzij het succes nam RKC negen punten afstand van de zestiende plaats. "De zorgen zijn even voorbij, maar kunnen in deze competitie nog steeds terugkomen", waarschuwde Jol. Als achtste zou RKC zelfs nog kunnen meedingen naar Europees voetbal. "Nee, daarvoor komen we kwaliteiten te kort", zo weigerde Jol, realistisch als altijd, naar boven te kijken.

RKC Waalwijk - AZ 3-2 (1-1). 10. Perez 0-1, 15. Fuchs 1-1, 60. Kolk 2-1, 74. Lamey 3-1, 90. Nelisse 3-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 5500. Gele kaart: Wijker (AZ).