De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Succesvolste Spelen na Nagano
Oranje tevreden met acht plakken

Van onze speciale verslaggevers

   
 

SALT LAKE CITY - Voor de olympische ploeg is het negentiende wintersportfeest bevredigend verlopen. Het slotweekeinde gaf de prestaties van Oranje in elk geval extra glans. In totaal haalde het Oranjeteam acht medailles binnen, waarvan drie keer goud en vijf keer zilver. Die plakken werden door de schaatsers veroverd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (450x441, 44kb)

De bobbers, snowboardster Nicolien Sauerbreij en shorttracker Cees Juffermans bleven met lege handen, hoewel de tweebob van Eline Jurg een keurige zesde positie veroverde.

De oogst van Nagano 1998, elf plakken, kon niet worden geëvenaard.

Chef de mission Leo Visser toonde zich niettemin tevreden:

"Als wij de olympische index hanteren, waarbij een plaats bij de eerste acht telt, dan zijn dit voor Nederland de tweede spelen ooit. Natuurlijk hoop je op meer, maar met acht medailles moet ik content zijn."

Bijna verliepen de Olympische Winterspelen in Salt Lake City zonder noemenswaardig incident. Op de valreep ontstond toch nog een groot schandaal. Drievoudig gouden medaillewinnaar Johan Muehlegg werd op dopegebruik betrapt. In de urine van de tot Spanjaard genaturaliseerde Duitse langlaufer werd darbepoëtine aangetroffen, een nieuwe en veel effectievere variant van epo. De dopingcommissie van het IOC maakte gisteren bekend dat nog drie atleten in het verdachtenbankje zitten, maar namen werden niet vrij gegeven.

De negentiende Winterspelen zullen ook de geschiedenis ingaan als de spelen van de jurering. In sporten als kunstrijden, schansspringen en shorttrack regende het beschuldigingen over en weer. Om de gemoederen te bedaren werd als compromis in het kunstrijden (paarrijden) zelfs twee keer goud uitgedeeld.

Ophef ontstond er ook tussen NOC*NSF en de traditionele schaatssponsors. Laatstgenoemden toonden zich ontevreden over het feit dat zij tijdens de Winterspelen niks te vertellen hadden. Het leidde tot een incident rond NOC*NSF-bestuurslid Erica Terpstra, die na een logeerpartij bij hoofdsponsor Aegon van de KNSB terug naar Nederland moest.

In het slotweekeinde zorgden Jochem Uytdehaage en Gianni Romme (op de tien kilometer) en Gretha Smit (vijf kilometer) voor een schitterende afsluiting. De Utah Olympic Oval bewees zijn klasse: liefst acht wereldrecords werden verpulverd, alle olympische records werden aan flarden gereden en in totaal konden bijna 200 persoonlijke records worden geregistreerd.

Jochem Uytdehaage werd de grote kanjer van het schaatsen. De Utrechter haalde twee keer goud en één keer zilver. Daarmee deelt hij achter Ard Schenk, die in Sapporo drie keer goud veroverde, met Gianni Romme de tweede plaats ooit.

Salt Lake City 2002 stond van tevoren onder zware druk. Het omkoopschandaal had zijn schaduw vooruit geworpen. Sponsors haakten massaal af. Maar na de fatale elfde september van het vorige jaar ging Amerika als één man achter de Winterspelen staan. De nieuwe leiding, met SLOC-president Mitt Romney voorop, zorgde voor professionele spelen, die gelikt op de beeldbuis werden gebracht en die bol stonden van de schoonheid.

Ook de vrees voor een nieuwe terroristische aanslag tijdens bleek ongegrond. De Winterspelen van Salt Lake City zal de boeken ingaan als de veiligste spelen ooit. Ruim 300 miljoen dollar was uitgetrokken om een herhaling van 11 september te voorkomen. Los van een enkele valse bommelding bleven calamiteiten uit. De strenge beveiliging wekte hier en daar wel de nodige irritaties op. Vijf miljoen personen passeerden de detectiepoortjes. Bijna even vaak moest de mobiele telefoon aan en uit worden gezet, hetgeen eveneens gold voor de computer en fotocamera's.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.